STUDIU Omul de Cro-Magnon avea un chip acoperit de noduli benigni

STUDIU Omul de Cro-Magnon avea un chip acoperit de noduli benigni

Descoperit in 1868 intr-o pestera de la Eyzies (departamentul Dordogne), scheletul de Cro-Magnon 1 este cel al unui barbat din specia Homo Sapiens de acum 28.000 de ani. La 150 de ani de la descoperirea sa, fosila, al carui craniu este conservat la Muzeul Omului din paris, a fost reexaminat si reprodus de medicul legist si antropologul Philippe Charlier si de catre alti cercetatori intre care paleoantropologul Antoine Balzeau.

acum 76 luni (30 Mar 2018)

Descoperit in 1868 intr-o pestera de la Eyzies (departamentul Dordogne), scheletul de Cro-Magnon 1 este cel al unui barbat din specia Homo Sapiens de acum 28.000 de ani.

La 150 de ani de la descoperirea sa, fosila, al carui craniu este conservat la Muzeul Omului din paris, a fost reexaminat si reprodus de medicul legist si antropologul Philippe Charlier si de catre alti cercetatori intre care paleoantropologul Antoine Balzeau.

Ca urmare a acestor cercetari, "am facut o propunere de diagnostic: el suferea de neurofibromatoza de tipul 1", a declarat pentru AFP Philippe Charlier.

Aceasta maladie genetica duce la aparitia unor tumori benigne ale nervilor periferici, uneori superficiale sau profunde (neurofibroame), precum si la formarea de pete pe piele. Charlier de la Universitatea Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines (UVSQ), a examinat antropologic si medical Omul de Cro-Magnon si a efectuat o micro-scanare la Muzeul National de Istorie Naturala (MNHN).

Craniul Omului de Cro-Magnon "prezinta o leziune la nivelul fruntii care corespunde cu prezenta unui neurofibrom", care ar fi erodat osul", a explicat Philippe Charlier. "Canalul sau auditiv intern stang era de asemenea deteriorat, cel mai probabil de o tumoare care a crescut", adauga specialistul.

Dupa aceasta propunere de diagnostic, "am realizat o reconstructie realista a fetei acestui om de varsta medie, tinand cont de patologia sa", a precizat antropologul. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro