STUDIU Nu toti obezii au o stare de sanatate proasta

STUDIU Nu toti obezii au o stare de sanatate proasta

Studiul a fost realizat de cercetatori de la Washington University School of Medicine din St Louis (Missouri, centrul Statelor Unite), iar rezultatele acestora au fost publicate in editia de vineri a "Journal of Clinical Investigation". Cei care nu aveau afectiuni legate de obicei de obezitate, ca o oarecare rezistenta la insulina, un nivel ridicat de colesterol, presiune sanguina mare sau exces de grasime in ficat, nu au prezentat aceste complicatii nici dupa ce s-au ingrasat cu 7 kilograme, se arata in studiu.

acum 118 luni (3 Jan 2015)

Studiul a fost realizat de cercetatori de la Washington University School of Medicine din St Louis (Missouri, centrul Statelor Unite), iar rezultatele acestora au fost publicate in editia de vineri a "Journal of Clinical Investigation". Participantilor la cercetare li s-a recomandat sa manance cu 1.000 de calorii mai mult pe zi, de preferinta in fast-food-uri, pentru a se ingrasa cu 6%. Este la fel de greu sa faci pe cineva sa se ingrase cum este sa il faci sa slabeasca ", afirma Elisa Fabbrini, profesor de medicina si principalul autor al studiului, scrie AFP, potrivit Agerpres. Cei care nu aveau afectiuni legate de obicei de obezitate, ca o oarecare rezistenta la insulina, un nivel ridicat de colesterol, presiune sanguina mare sau exces de grasime in ficat, nu au prezentat aceste complicatii nici dupa ce s-au ingrasat cu 7 kilograme, se arata in studiu. Rezultatele confirma ceea ce o oamenii de stiinta observasera deja la populatia cu greutate normala: circa un sfert din obezi nu sufera de complicatii susceptibile sa provoace crize cardiace, atacuri cerebrale sau diabet. "O alta diferenta este legata de functia genetica din tesutul gras", arata oamenii de stiinta, adaugand ca la persoanele supraponderale cu metabolism normal mai multe gene regleaza grasimile. Urmeaza sa fie realizate alte studii pentru a afla de ce unele persoane obeze sunt mai susceptibile sa dezvolte complicatiile mentionate. "Sa fie genetica, un anume regim alimentar, activitatea fizica, sanatatea psihica sau microbii?", se intreaba Samuel Klein, director al Washington University' Center for Human Nutrition, citat in incheiere de AFP. O persoana este considerata obeza atunci cand are o greutate excesiva, cu un grad ridicat de grasime corporala.

Instrumentul de evaluare a statusului ponderal al unei persoane este indicele de masa corporala (IMC), care se obtine prin impartirea greutatii exprimate inkilograme la inaltimea exprimata in metri la patrat.

Un IMC de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro