Studiu IPP: Cel mai ineficient Parlament postdecembrist, cu probleme grave de integritate si migratie-record

Studiu IPP: Cel mai ineficient Parlament postdecembrist, cu probleme grave de integritate si migratie-record

In perioada 2012-2016, parlamentarii au acordat imprumuturi in nume propriu care insumeaza 47 de milioane de euro, cele mai mari fiind: la Camera Deputatilor, de catreSebastian Ghita (PSD) - 30 milioane de euro, Marin Anton (PNL) - 1,8 milioane de euro si Elena Udrea (independent) - 1,1 milioane euro, iar in Senatul Romaniei, de catre: Sorin Rosca Stanescu (PNL) - 6 milioane de euro, Attila Verestoy (UDMR) - 1,57 milioane de euro si Liviu Tomoioaga (PNL) - 423.000 euro. 2,5 milioane de mp de teren (in cea mai mare parte teren agricol), cele mai mari achizitii de terenuri fiind facute, in acest mandat, de catre deputatii: Vasile Iliuta (PNL) - 527.400 m2 teren agricol, Petru Movila (independent) - 295.000 m2 teren agricol si Constantin Mazilu (UNPR) - 280.000 m2 teren agricol, dar si de catre senatorii: Liviu Tomoioaga (PNL) - 146.666 m2 luciu de apa si Victor Mocanu - 75.000 m2 teren agricol", se mai arata in studiul IPP.

acum 60 luni (6 Dec 2016)

Studiul IPP arata un dezechilibru intre initiativele legislative ale Guvernului si cele ale parlamentarilor, in sensul ca procentajul de adoptare ale celor din urma este mult mai redus. Jumatate din proiectele senatorilor si deputatilor au fost respinse, peste o treime sunt inca in procesul legislative si numai 14% au devenit legi, spre deosebire de Guvern, la care ponderea de reusite legislative depaseste 80%. La Camera Deputatilor cele mai multe proiecte de lege au fost depuse de Tudor Ciuhodaru (PSD) - 170, dintre care 8 devenite legi; La capatul a patru ani de mandat sunt si trei deputati fara nicio initiativa legislativa: Sebastian Ghita (PSD), Oana - Niculescu Mizil (PSD) si Aurel Nechita (PSD).

"Dupa numarul de initiative devenite legi, rezulta o calitate precara a celor initiate de parlamentari, acest lucru fiind afectat, printre altele, de pregatirea insuficienta a acestor initiative (atunci cand tematica este relevanta) inclusiv din cauza nivelului de pregatire al staff-ului grupurilor parlamentare/staff-ului de la birourile parlamentare din teritoriu care este, in continuare, foarte slab", considera IPP. Dintrei cei 588 alesi in 2012, 64 de deputati si 25 de senatori nu au avut un mandat complet, adica 15%. Alti 26 de parlamentari au obtinut functii in administratia locala in vara acestui an, iar patru au renuntat la mandatul de la Bucuresti in favoarea mandatului de europarlamentar.

IPP a intocmit si o lista a celor mai longevivi parlamentari, cu 7 mandate pana in prezent: Kerekes Karoly (UDMR), Marton Arpad (UDMR) si Bogdan Niculescu Duvaz (PSD) la Camera Deputatilor, iar la Senat: Marko Bela (UDMR) si Verestoy Attila (UDMR). La Senat au migrat 37% dintre alesi, iar la Camera Deputatilor - 39%, dupa alegerile din 2012, 68 de parlamentari alesi pe listele PPDD migrand la alte partide. Potrivit IPP, migratia a afectat PSD si PNL in aceeasi masura, avand un numar egal de parlamentari - 74, care au p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro