STUDIU Hollywoodul, o lume a barbatilor

Poate ca Ava DuVernay, regizoarea dramei istorice "Selma", si Angelina Jolie, regizoarea dramei de razboi "Unbroken", se bucura de aprecierile criticilor, de succesul la box office si de nominalizarile obtinute in sezonul premiilor, insa cineastii de sex feminin reprezinta o exceptie. Cercetarea a aratat ca in cazul a 38% dintre filme nicio femeie nu a fost angajata pe una dintre pozitiile importante amintite, in cazul a 23% dintre productii au fost angajate doua femei, 29% dintre productii au avut intre trei si cinci femei angajate, la 7% dintre filme au lucrat intre sase si noua femei si doar 3% dintre productii au beneficiat de aportul a intre 10 si 14 femei. Pentru prima data, studiul a analizat si numarul de femei care lucreaza in departamentele de muzica si efecte de sunet, iar rezultatele au aratat ca doar 1% dintre compozitori sunt femei si doar 5% sunt sound designeri si supervizori.

acum 101 luni (13 Jan 2015)

Poate ca Ava DuVernay, regizoarea dramei istorice "Selma", si Angelina Jolie, regizoarea dramei de razboi "Unbroken", se bucura de aprecierile criticilor, de succesul la box office si de nominalizarile obtinute in sezonul premiilor, insa cineastii de sex feminin reprezinta o exceptie. Potrivit studiului, doar 7% dintre regizorii filmelor cu cele mai mari incasari sunt femei, iar situatia nu este limitata doar la regie, lumea cinematografiei ramanand dominata de barbati, noteaza "Variety". "Este remarcabil ca suntem inca la nivelul anului 1998", a declarat Martha Lauzen, director executiv al centrului de studii si autoare a cercetarii. "Oricare ar fi strategia abordata pana acum pentru rezolvarea acestei probleme, nu functioneaza si trebuie sa gasim solutii care sa se aplice la nivelul intregii industrii", a mai explicat aceasta, citata de "Variety". Femeile sunt cel mai bine reprezentate in functiile de producator (23%), producator executiv (19%,) editor (18%), scenarist (11%) si director de imagine (5%). Desi in prezent sunt mai multe femei care lucreaza ca producatori executivi si directori de imagine decat erau in 1998, procentul femeilor care sunt scenaristi, editori si producatori a scazut. Cercetarea a aratat ca in cazul a 38% dintre filme nicio femeie nu a fost angajata pe una dintre pozitiile importante amintite, in cazul a 23% dintre productii au fost angajate doua femei, 29% dintre productii au avut intre trei si cinci femei angajate, la 7% dintre filme au lucrat intre sase si noua femei si doar 3% dintre productii au beneficiat de aportul a intre 10 si 14 femei. Pentru prima data, studiul a analizat si numarul de femei care lucreaza in departamentele de muzica si efecte de sunet, iar rezultatele au aratat ca doar 1% dintre compozitori sunt femei si doar 5% sunt sound designeri si supervizori.

Jennifer Lawrence, in rolul eroinei Katniss din franciza "Jocurile foamei" FOTO Impuls Pictures Totusi, nu exista o justificare a diferentei intre numarul de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro