Studiu: Exercitiile fizice constante reduc riscul de cancer
Efectuarea de exerciţii fizice constante, de nivel moderat pană la susţinut, ar putea reduce riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, potrivit unui studiu american publicat in 'Journal of the American Medical Association, Internal Medicine', citat luni de agenţia France Presse, preluată de Agerpres. Cercetătorii au detectat o reducere a riscului pentru următoarele tipuri de cancer: esofag (-42 la sută), ficat (-27 la sută), pulmonar (-26 la sută), rinichi (-23 la sută), stomac (-22 la sută), endometru (-21 la sută), sange (-20 la sută), colon (-16 la sută) şi de san (-10 la sută).
Efectuarea de exerciţii fizice constante, de nivel moderat pană la susţinut, ar putea reduce riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, potrivit unui studiu american publicat in 'Journal of the American Medical Association, Internal Medicine', citat luni de agenţia France Presse, preluată de Agerpres.
Se estimează că 51 la sută dintre adulţii din Statele Unite şi 31 la sută dintre cei de pe intreaga planetă nu fac minimul de exerciţii fizice recomandate pentru menţinerea unei bune stări de sănătate, spun cercetătorii de la Institutul naţional al cancerului din SUA (National Cancer Institute, NCI), care au elaborat studiul.
Este vorba despre mersul pe jos, alergatul, inotul sau mersul pe bicicletă cu o viteză variind de la 'moderat' la 'viguros' timp de 150 de minute pe săptămană, au spus cercetătorii.
Sute de studii au analizat anterior legătura dintre activitatea fizică şi reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de colon, de san şi de endometru (ţesutul care căptuşeşte uterul).
Ei au prelucrat datele provenite de la 1,44 milioane de persoane cu varsta cuprinsă intre 19 şi 98 de ani din SUA şi Europa.
Studiul lor nu numai că a confirmat legătura deja pusă in evidenţă intre un grad susţinut de exerciţii fizice şi cea mai mare scădere a riscului de cancer colorectal, de san şi de endometru, dar a extins această constatare şi asupra a altor zece tipuri de tumori.
Cercetătorii au detectat o reducere a riscului pentru următoarele tipuri de cancer: esofag (-42 la sută), ficat (-27 la sută), pulmonar (-26 la sută), rinichi (-23 la sută), stomac (-22 la sută), endometru (-21 la sută), sange (-20 la sută), colon (-16 la sută) şi de san (-10 la sută).
In cele mai multe cazuri, legătura dintre activitatea fizică şi riscul scăzut de cancer s-a manifestat indiferent de greutatea persoanei şi de faptul de a fi fumătoare sau nu.