STUDIU De ce nu vor sa se intoarca in tara romanii din diaspora

In fine, e nevoie de cat mai multe punti de legatura intre romanii de acasa si cei din diaspora: platforme de relationare, de investitii, de informare.", este de parere Burduja. Primii pasi spre schimbare Nicolae Stefanuta, care este plecat din tara de mai bine de 10 ani si acum lucreaza la Parlamentul European unde este reponsabil de relatia dintre Parlament si Congresul American in sfera economica, a realizat o initiativa legislativa, numita i74, care, daca va fi semnata de 100.000 de oameni pana in primavara, ar putea sa intre ca proiect legislativ in Parlament si sa schimbe ceva in ceea ce priveste coruptia si mentalitatea in Romania.

acum 66 luni (3 Dec 2015)

70% din romanii plecati in strainatate ar vrea sa se intoarca acasa, insa ii tin in loc coruptia, mentalitatea romaneasca si nivelul scazut de trai, arata un studiu realizat la initiativa Romanian Business Leaders. Cercetarea mai arata ca motivul principal al emigrarii l-a constituit conditia materiala, romanii fiind atrasi de nivelul ridicat de trai din tarile in care au migrat, dar dorul de acasa si ridicarea nivelului de trai din Romania i-ar face sa se intoarca. Practic, daca cineva are venituri suficiente incat sa traiasca aici, nu are de ce sa plece in plan economic", este de parere sociologul Alfred Bulai.

Cat priveste mentalitatea de la noi care a devenit motiv de emigrare pentru o parte dintre romanii care aleg sa plece din tara, specialistii sunt de parere ca de fapt stresant este ritmul lent cu care se misca oamenii. Psihologul Mihai Copaceanu vorbeste de o letargie generala a societatii, mostenita de pe vremea comunismului cand practic ne-am sufocat ca natie.

"Romanii au o problema cu respectul fata de ceilalti, au un scepticism si o reticenta la schimbare, o letargie sociala. De multe ori, ei isi spun , e o resemnare generala si o forma de pasivitate, o delasare in care romanii accepta esecul, sunt comozi si nu se mobilizeaza atunci cand e nevoie, cand se pune problema unei actiuni definitive pentru schimbare", a explicat Copaceanu care este problema cu mentalitatea romaneasca. Ca exemplu al acestei letargii sociale, noi consideram ca proteste de 20.000 de oameni sunt manifestatii de amploare intr-un oras cu 3 milioane de locuitori. E putin, de fapt, si asta fiindca un procent foarte mic din populatie este cu adevarat activ si doritor de schimbare. Coruptia inseamna pentru romanii din diaspora si lipsa autostrazilor, si lipsa unui sistem medical performant, si lipsa infrastructurii scolare, si o administratie publica sufocata de birocratie, si sistemul de taxe, si multe alte lucruri care afecteaza... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro