Studiu de caz: De ce platesc impozite de butic exportatorii de cereale?

Desi fac afaceri de miliarde de euro in Romania, exportand cereale cumparate ieftin de pe piata locala, marii traderi din domeniu platesc impozite modice, raportat cu veniturile inregistrate. Spre exemplu, este greu de inteles cum s-a putut ca in 2013, ultimul an pentru care Ministerul Finantelor are date publice privind cifrele de afaceri si profiturile firmelor, cinci mari exportatori de cereale cu o cifra de afaceri insumata de 8,8 miliarde lei, adica de 2 miliarde de euro, sa declare profituri brute insumand 15,2 milioane lei, adica 3,3 milioane euro (vezi tabelul din galeria foto). Toefer Romania (ACT Romania este firma germana cu actionariat majoritar american, inregistrand o cifra de afaceri de 2,8 miliarde lei in 2013 si un profit de 20,13 milioane lei) si Cargill (firma americana cu 2,4 miliarde lei cifra de afaceri in 2013 si pierdere de 32 milioane lei). Aceasta vindea apoi cerealele mult mai scump in Germania, diferenta de pret ramanand intr-un depozit de bani de unde s-ar fi platit si bunavointa fiscului ucrainean, de a face posibila restituirea de TVA.

acum 65 luni (14 Apr 2015)

Desi fac afaceri de miliarde de euro in Romania, exportand cereale cumparate ieftin de pe piata locala, marii traderi din domeniu platesc impozite modice, raportat cu veniturile inregistrate.

Fiscul a parut pana acum mai degraba interesat de sumele ce pot fi smulse de la micii contribuabili, decat de modurile, mai mult sau mai putin legale, in care marile multinationale isi ajusteaza darile varsate la bugetul de stat. Spre exemplu, este greu de inteles cum s-a putut ca in 2013, ultimul an pentru care Ministerul Finantelor are date publice privind cifrele de afaceri si profiturile firmelor, cinci mari exportatori de cereale cu o cifra de afaceri insumata de 8,8 miliarde lei, adica de 2 miliarde de euro, sa declare profituri brute insumand 15,2 milioane lei, adica 3,3 milioane euro (vezi tabelul din galeria foto). La un calcul sumar, la o cota de impozitare de 16%, rezulta ca cei cinci giganti au platit statului roman impozite pe profit insumand 540 mii euro, cam incaseaza statul de la un IMM mai rasarit. "Este cea mai mare productie din ultimii opt ani de piata si avem un milion de tone peste media ultimilor cinci ani, ceea ce cred ca este o chestiune imbucuratoare", spunea in august 2013 Daniel Botanoiu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Intre agricultorii romani si comerciantii straini exista o disputa mai veche cauzata de faptul ca cei din urma le cumpara cereale la preturi de nimic, pe care le depoziteaza in silozuri si le vand mai departe, la export, cu sume mari de bani. Profitabilitatea lor ar trebui sa fie cu atat mai mare cu cat nu numai ca sunt principalii exportatori de cereale, ci deseori sunt si singurii importatori de semnite, pesticide etc, adauga agricultorul. Toefer Romania (ACT Romania este firma germana cu actionariat majoritar american, inregistrand o cifra de afaceri de 2,8 miliarde lei in 2013 si un profit de 20,13 milioane lei) si Cargill (firma americana cu 2,4 miliarde lei cifra de a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro