Studiu: 90% dintre copii folosesc o retea sociala. La ce riscuri se expun

Consecinţele proliferării discursului instigator la ură in mediul online şi expunerea copiilor la acest gen de mesaje au fost principalele subiecte abordate marţi, in cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii Romania, pentru marcarea Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, informează Agerpres. "Mi se pare mai important de spus ce ar trebui să facă administraţia, de exemplu, să inveţe copiii sau părinţii in legătură cu această chestiune şi aici mi se pare fundamental ca sistemul de educaţie să conţină cursuri in curriculum obligatoriu referitoare la drepturile omului şi la educaţie civică.

acum 101 luni (10 Feb 2016)

Consecinţele proliferării discursului instigator la ură in mediul online şi expunerea copiilor la acest gen de mesaje au fost principalele subiecte abordate marţi, in cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii Romania, pentru marcarea Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, informează Agerpres. Dacă facem o analiză succintă a conţinutului din mediul online, ne arată că mesajele instigatoare la ură sunt indreptate in special către populaţia de etnie romă, de etnie maghiară, evrei, emigranţi, refugiaţi, dar şi către alte categorii. Credem că este necesar să se sancţioneze aceste acte instigatoare la ură, dar să se şi introducă, mai ales in curricula şcolară, a unor module educaţionale, a unor programe, care să ii ajute pe copii să dezvolte o gandire critică la astfel de mesaje din mediul online şi nu numai", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii.

Ea a precizat că, potrivit studiilor Salvaţi Copiii, rata utilizării reţelelor sociale şi de internet in randul copiilor a crescut, tinerii ajungand să folosească internetul incă de la varsta de 7 - 8 ani. "Riscurile expunerii la discursul violent, care instigă la ură, la discriminare sunt de zeci de ori mai mari in cazul unui copil decat in cazul unui adult. Copilul deja se află intr-o etapă cognitivă şi emoţională aparte, in care se formează emoţiile şi sentimentele, in care asumă, treptat, propriile evaluări şi judecăţi", a explicat Gabriela Alexandrescu.

Daniel Vasile, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, a fost de părere că aceia care trebuie să inţeleagă problemele la care sunt supuşi copiii trebuie să fie societatea in ansamblu - instituţiile publice, profesorii, părinţii.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a precizat că există două căi prin care copiii pot fi apăraţi de "aces... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro