STUDIU 90% dintre companii intampina dificultati in calculul contributiilor catre Fondul de Mediu

STUDIU 90% dintre companii intampina dificultati in calculul contributiilor catre Fondul de Mediu

Studiul derulat de EY Romania, realizat in randul a 260 de companii din diverse domenii din Romania, arata ca peste 90% dintre firmele chestionate spun ca se confrunta cu dificultatea de a determina corect baza de calcul pentru contributiile datorate Fondului de Mediu. Derularea unui audit de sistem pentru determinarea si procedurarea modului de tratare a exceptiilor si distribuirea clara a responsabilitatilor intre departamentele "producatoare" de date sunt esentiale in atingerea unui nivel de conformitate completa fata de obligatiile fiscale de mediu", a concluzionat Raul Pop.

acum 33 luni (26 Apr 2018)

Studiul derulat de EY Romania, realizat in randul a 260 de companii din diverse domenii din Romania, arata ca peste 90% dintre firmele chestionate spun ca se confrunta cu dificultatea de a determina corect baza de calcul pentru contributiile datorate Fondului de Mediu.

"Observam ca 90% dintre companii sunt intr-o situatie de risc financiar ridicat sau chiar sever datorat modului in care isi administreaza obligatia privind valorificarea deseurilor provenite de la ambalajele puse pe piata din Romania. Acest lucru inseamna ca aceasta activitate este in continuare generatoare de costuri semnificative si incarcare administrativa", spune Raul Pop, senior manager al Serviciului de sustenabilitate si schimbari climatice din cadrul EY Romania.

"Procesul de determinare si calculare a obligatiilor fata de Fondul de mediu este unul riguros, are natura fiscala si este standardizabil. In acelasi timp, este specific fiecarei companii si presupune un demers complex de colectare a informatiilor din mai multe departamente, de la marketing, achizitii, receptie, administrativ, mediu, calitate, vanzari, distributie, raportare, contabilitate si de la cel financiar", spune Raul Pop.

Rezultatelor studiului arata ca niciunul dintre domeniile sondate nu inregistreaza performante notabile si toate se afla in zona de risc mediu in ceea ce priveste rezultatele unui potential audit fiscal dedicat contributiilor aferente Fondului de Mediu. Prin raportare la standardul optim de operare - acela de conformitate completa fata de prevederile legale si practica de control fiscal - cea mai buna performanta se observa in gestionarea paletilor de lemn si a ambalajelor materiilor prime, ambele normate in detaliu in relatia cu furnizorii.

Companiile din domeniul "productiei industriale" intampina dificultati majore in determinarea gestionarii bateriilor aferente echipamentelor pe care le pun pe piata, urmate de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro