STUDIU 18 din 100 de accidente mortale, cauzate de consumul de alcool. Profilul soferului roman: agresiv in trafic si dependent de telefonul mobil

STUDIU 18 din 100 de accidente mortale, cauzate de consumul de alcool. Profilul soferului roman: agresiv in trafic si dependent de telefonul mobil

Acelasi raport arata ca 17,6% dintre accidentele mortale petrecute in tara noastra sunt cauzate de consumul de alcool, iar barbatii cauzeaza de 3 ori mai multe accidente rutiere atribuite consumului de alcool decat femeile. Cele cinci tipuri de soferi, creionati de psihologi Primii dintre acestia, cei care sunt agresivi si in viata de zi cu zi, sunt expusi la evenimentele rutiere neplacute si ajung chiar la conflicte fizice cu ceilalti participanti la trafic. Potrivit unui raport al Uniunii Europene, cu o rata de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, tara noastra ocupa locul doi in blocul european in ceea ce priveste numarul de morti din accidente rutiere.

acum 96 luni (18 Jul 2016)

Acelasi raport arata ca 17,6% dintre accidentele mortale petrecute in tara noastra sunt cauzate de consumul de alcool, iar barbatii cauzeaza de 3 ori mai multe accidente rutiere atribuite consumului de alcool decat femeile.

"Pe langa oboseala, neatentie, lipsa de experienta si agresivitatea la volan, consumul de bauturi alcoolice reprezinta unul dintre cei mai frecventi factori de produce a accidentelor rutiere grave si foarte grave. Turistii au o mai mare predispozitie de a se urca la volan in stare de ebrietate decat in alte perioade din an. Este foarte important sa ii informam despre efectele alcoolului in timpul sofatului, sa le aratam si practic acest lucru, in cadrul unui experiment inedit, dar sa ii prevenim si asupra masurilor drastice prevazute de Codul Rutier in aceasta speta", a declarat profesorul Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera - PsihoTrafiQ.

Cum e soferul roman in trafic

Soferul roman este agresiv in trafic, dependent de telefonul mobil si, de cele mai multe ori, neatent la ce se intampla in jurul sau. De multe ori traieste cu impresia ca poate negocia ca la piata amenzile sau sanctiunile pe care le-ar putea primi de la politisti.

Asta pentru ca are senzatia de forta si prefera sa nu se ghideze dupa regulile in vigoare.

Concret, maximul de agresivitate la volan este atins vinerea, in jurul orei 17.45, dat fiind faptul ca se apropie sfarsitul de saptamana. Agresivitatea la volan e intretinuta si de modul in care se comporta ceilalti participanti la trafic", explica profesorul universitar Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera "PsihoTrafiQ". La polul opus, cei mai defensivi in trafic sunt batranii, care conduc cu prudenta si sunt posesorii unor masini cu mai putini cai-putere.

De altfel, in opinia psihologilor, tipul de masina pe care il conduc romanii este un fac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro