Studentul iordanian mediocru si grasut care a creat Statul Islamic

Studentul iordanian mediocru si grasut care a creat Statul Islamic

Ahmad Fadeel s-a nascut in orasul Zarqa, la 24 de kilometri de Amman, in nord-estul Iordaniei. Inspirat de experienta din tabara, in 1989, la varsta de 23 de ani, iordanianul Ahmad Fadeel a decis sa plece in Afganistan, o tara afectata de razboi civil.

acum 71 luni (30 Jul 2015)

Ahmad Fadeel s-a nascut in orasul Zarqa, la 24 de kilometri de Amman, in nord-estul Iordaniei. Cu toate ca provenea dintr-o familie normala, tanarul Ahmad, mic de statura, grasut, ascuns sub ochelari si lipsit de sarm, a devenit un client fidel al politiei din cauza scandaluri in care nu evita sa se implice. De asemenea, el a renuntat la studii si s-a angajat la o sala de jocuri.

Atunci, mama sa a luat decizia de a-l trimite intr-o tabara islamica, sperand ca il va ajuta sa se puna pe picioare. Inspirat de experienta din tabara, in 1989, la varsta de 23 de ani, iordanianul Ahmad Fadeel a decis sa plece in Afganistan, o tara afectata de razboi civil. Timp de un deceniu, el a participat a luptele din Afganistan si a organizat atentate in Iordania, unde a stat la inchisoare. Ulterior, cu ajutorul retelei teroriste Al-Qaeda, a infiintat o tabara de antrenament la Herat, in vestul Afganistanului. Jessica Stern si J.M Berger, autorii "ISIS: The State of Terror", evidentiaza o evolutie datorata unei legaturi stranse intre acte de banditism, lene si supunere fata de Statul Islamic.

Intr-un articol publicat in The Atlantic in 2006, Mary-Anne Weaver il descrie la randul ei ca o persoana "cu greu alfabetizata", "un tiran, un asasin, un contrabandist, un betiv si chiar un presupus proxenet".

Cruzimea de care a dat dovada al-Zarqawi la inceputul razboiului din Irak l-a pus intr-o lumina proasta. Decapitarea unui civil american in 2004 si uciderea unor copii irakieni i-a nemultumit chiar si pe unii dintre membrii Al-Qaeda, care pledau mai degraba pentru o educatie religioasa austera decat pe difuzarea unor inregistrari video cu acte macabre.

The Guardian scria la acea vreme: "In cele din urma, brutalitatea sa le-a umbrit pe toate si nu a adus mare lucru in afara de nihilism si respingerea intregii lumi arabe". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro