Studente la plaja in Sarmizegetusa anilor 1980: fotografii din capitala Daciei, in epoca lui Ceausescu

Studente la plaja in Sarmizegetusa anilor 1980: fotografii din capitala Daciei, in epoca lui Ceausescu

O serie de fotografii realizate in anul 1986 in Sarmizegetusa Regia prezentau monumentul aflat in patrimoniul UNESCO in ipostaze cu totul inedite fata de locul "sobru" cu care vizitatorii din ultimii ani au fost invitati sa se obisnuiasca. Terasele Sarmizegetusei Regia au suferit modificari, vechile ziduri de aparare au fost inaltate in parte, blocurile lipsa din sanctuare au fost completate cu replici din calcar de la Podeni, iar drumul antic, care era din trepte, potrivit cercetatorilor, a fost refacut, pe o distanta de 40 de metri, insa fara a mai respecta structura originala.

acum 102 luni (29 Jan 2016)

O serie de fotografii realizate in anul 1986 in Sarmizegetusa Regia prezentau monumentul aflat in patrimoniul UNESCO in ipostaze cu totul inedite fata de locul "sobru" cu care vizitatorii din ultimii ani au fost invitati sa se obisnuiasca. Imaginile rare ale Sarmizegetusei Regia din anii 1980 au fost realizate de Cornelius Ionescu si aratau un loc in care calatorii isi asezau corturile si chiar faceau plaja. Aceste activitati sunt amendate in prezent, dupa ce in ultimii ani integritatea ruinelor antice a fost afectatata serios de turisti si de braconieri.

In alte fotografii vechi de trei decenii sunt prezentate "imbunatatirile" aduse monumentului prin proiectele de reabilitare derulate in anii 1980. Atunci, pe santierul Sarmizegetusei Regia au aparut numeroase blocuri si discuri de beton, plinte noi, stalpi din lemn si materiale de constructie moderne, pentru a se incerca reconstituirea partiala a unor temple arhaice.

Terasele Sarmizegetusei Regia au suferit modificari, vechile ziduri de aparare au fost inaltate in parte, blocurile lipsa din sanctuare au fost completate cu replici din calcar de la Podeni, iar drumul antic, care era din trepte, potrivit cercetatorilor, a fost refacut, pe o distanta de 40 de metri, insa fara a mai respecta structura originala.

Istoria capitalei Daciei

Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios si politic al Daciei, inainte de razboaiele daco-romane din jurul anului 100. Orasul antic, inconjurat de zidurile ce pot fi vazute si in prezent, se intindea pe o suprafata de trei hectare, sustin istoricii, iar la poalele cetatii, pe o raza de trei kilometri, se aflau numeroase asezari civile. Mai mult, pe varfurile muntilor care inconjurau Sarmizegetusa Regia, dacii au ridicat cetati de aparare, iar in vremurile de restriste, populatia isi gasea adapost in asezarea din munti.

Templele si sanctuarele din Sarmizegetu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro