Strobe Talbott, ziarstul care a impins granitele NATO spre Est

Strobe Talbott, ziarstul care a impins granitele NATO spre Est

Marcat profund de cele intamplate, tanarul de odinioara ajungea, la capatul unui demers jurnalistic de un sfert de veac in transeele razboiului rece, nr. Aflat si el la Praga, ca trimis al Agentiei Romane de Presa AGERPRES, alaturi de o echipa intreaga de ziaristi romani, semnatarul randurilor de fata avea sa constate, in schimburile de pareri obisnuite in asemenea ocazii, ca, in ciuda tineretii sale, confratele american era neasteptat de familiarizat cu realitatile est-europene. La Oxford, coleg de camera cu Bill Clinton Brutala interventie sovietica din noaptea de 20 spre 21 august, care va provoca revolta intregii lumi civilizate, il va impresiona adanc, apreciind-o ca o dovada nu de putere, ci de slabiciune din partea Kremlinului.

acum 64 luni (11 Sep 2014)

Marcat profund de cele intamplate, tanarul de odinioara ajungea, la capatul unui demers jurnalistic de un sfert de veac in transeele razboiului rece, nr. Calitate in care va juca un rol decisiv in lansarea si materializarea conceptului de largire a aliantei atlantice spre Rasaritul Europei, pentru a face imposibila repetarea unei asemenea agresiuni. Discretia si eficacitatea travaliului pe care il va depune in acest sens, personal ramanand mereu, cu modestie, in plan secund, confera un continut nou, pozitiv, notiunii compromise de eminenta cenusie. inca de pe bancile liceului, cand urmarise cu sufletul la gura criza din 1962 a rachetelor din Cuba, care risca sa arunce omenirea intr-o catastrofa nucleara pustiitoare. Interes dublat de pasiunea pentru marea literatura rusa, insuflata tot pe atunci de catre unul dintre profesori, de unde dorinta de a citi in original pe Tolstoi, Puskin si Dostoievski. Si asa se face ca, inscriindu-se la universitatea de elita Yale, Talbott si-a ales ca specialitate limba rusa, ca si problemele curente ale spatiului rusofon. Vocatia pentru gazetarie si-a gasit o prima manifestare cand a ajuns sef de redactie (managing editor) al cotidianului campusului universitar, "Yale Daily News", pozitie pe care o detinusera in trecut studenti care aveau sa devina personalitati de anvergura ale vietii americane, cum a fost cazul lui Henry Luce, cofondator al marelui saptamanal "Time", cea mai prestigioasa publicatie de gen de peste Ocean.

In vartejul Primaverii de la Praga

1968 avea sa fie pentru Talbott un an de capatai. Intra ca stagiar la biroul de la Londra chiar al revistei "Time", avand sansa sa fie trimis, in aceasta calitate - si nu in ultimul rand datorita cunostintelor sale de limba rusa - la Praga, unde se instalase o "primavara" politica, din pacate mult prea trecatoare, asa cum avea sa se dovedeasca in curand. Experiment care atrasese cu forta unui magnet un puhoi de ziaristi, cartierul lor general fiind stabilit in ... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro