Striviti de Sistem | Romania cititorilor

Striviti de Sistem | Romania cititorilor

Probabil ca pentru Franz Kafka, daca ar fi trait astazi, cele ce urmeaza ar fi un real subiect de roman: ghiontul primit de un cetatean din partea unei autoritati de stat, prin care i se aduce la cunostinta ca are de platit urgent o suma de cateva sute de lei, pentru care omul nu stie de ce.

acum 52 luni (19 Mar 2016)

Se vorbea in ultima vreme de o masiva orientare populara antisistem si care s-a accentuat teoretic - ca urmare a tragediei recente, petrecuta la Clubul "Colectiv" din Bucuresti - ramanand deocamdata la stadiul de deziderat al generatiei Facebook.

Multi dintre romani percep Sistemul, respectiv puterea statului exercitata tot de catre romani, ca pe un apasator univers kafkian, in umbra caruia zarim adesea numeroase persoane fizice si/sau juridice strivite de acest mega-mecanism.

Probabil ca pentru Franz Kafka, daca ar fi trait astazi, cele ce urmeaza ar fi un real subiect de roman: ghiontul primit de un cetatean din partea unei autoritati de stat, prin care i se aduce la cunostinta ca are de platit urgent o suma de cateva sute de lei, pentru care omul nu stie de ce. Asa se face ca, inghiontit si de nevasta, se duce la acea autoritate pentru a fi lamurit de ce si de unde a aparut acea obligatie. Aici, ca in multe alte institutii de stat pentru relatii cu publicul, a primit numeroase ridicari din umeri si trimis, cum se zice, "de la Ana la Caiafa". Satul sa tot fie plimbat de la un birou la altul si de la o autoritate la alta, omul nostru hotaraste sa se adreseze justitiei, pentru a pune capat tragicomediei. In final, s-a dat prin sentinta judecatoreasca o hotarare definitiva, care il absolva pe nefericitul petent de achitarea acelei sume de bani si obliga autoritatea de stat la plata cheltuielilor de judecata. Hai sa admitem, prin absurd, ca poate omul era cu adevarat dator statului cu bani si el, din necunoastere, nu a avut habar de datorie!

Puternica autoritate a statului, perdanta in justitie, nu numai ca nu i-a achitat deloc reclamantului cheltuielile de judecata, contrar hotararii judecatoresti definitive, dar i-a si trimis recomandat o noua somatie de plata urgenta a catorva mii de lei! Cetateanul nostru este acum complet debusolat, apeleaza iar la justitie, desi e coplesit de pesimism, simtindu-se prea mic si neajutorat in fata unui... Citeste intreg articolul pe evz.ro