Strazi din Bucuresti si numele lor. Personalitati din arhitectura si arta, volum semnat de Aurel Ionescu

Strazi din Bucuresti si numele lor. Personalitati din arhitectura si arta, volum semnat de Aurel Ionescu

In volumele aparute in seria "Strazi din Bucuresti si numele lor" publicate de Editura Vremea, la fiecare denumire istoricul de artera este urmat de informatii biografice despre persoana care da numele actual al strazii. Bratianu (1908-1913) , casa Oprea Soare (1914) , casa Nicolae Malaxa (1916) , cladirea Bancii Marmorosch-Blank (1915-1925) , cladirea Societatii Politehnice (1925) , imobilul Societatii de Asigurare Agricola-Fonciera (1928) , noul local al Universitatii din Bucuresti (Facultatea de Drept) (1933-1935) , Arcul de Triumf (1922, 1935-1936), cladirea Institutului de Istorie Nicolae Iorga (1939) - toate in Bucuresti, precum si garile fluviale de la Galati (1912-1915) si Giurgiu (1935-1936), catedrala din Galati (1906-1917, impreuna cu arh.

acum 72 luni (26 Apr 2018)

In volumele aparute in seria "Strazi din Bucuresti si numele lor" publicate de Editura Vremea, la fiecare denumire istoricul de artera este urmat de informatii biografice despre persoana care da numele actual al strazii. Sunt prezentate toate schimbarile de nume incepand cu primul nume cunoscut, precum si legatura intre biografia persoanei si evolutia numelui strazii. Istoricul de artera si motivarea schimbarii numelui, cand exista, sunt prezentate conform documentelor-sursa (decizie, hotarare, decret s.a.), pastrandu-se formularea originala, inclusiv omi-siuni ale textului, nepotriviri etc., acestea fiind corectate in partea cu informatii biografice.

Pentru realizarea lucrarii autorul a cercetat documente aflate, in principal, la Arhivele Nationale si la Primaria Municipiului Bucuresti, dar si in alte locuri. A consultat carti, articole, harti si planuri ale orasului, albume, a cules informatii de la urmasi ai celor care au dat numele lor unor strazi din Bucuresti.

Strazi din Bucuresti si numele lor - Personalitati din arhitectura si arta

de Aurel Ionescu

Fragment

"Arhitectoni" si arhitecti

In secolul al XVIII-lea si in prima parte a secolului al XIX-lea, tarile romane au fost aproape mereu teatrul de operatiuni al razboaielor intre imperiile Otoman, Rus si Austriac. La fel sunt si informatiile despre cei care au ridicat si au decorat lacasurile religioase si constructiile civile (case boieresti, palate) pana la inceputul secolului al XIX-lea. Numele lui Dragos , fiul lui Coman, al unor mesteri din vremea lui Constantin Brancoveanu: vataful de zidari Manole, pietrarul Vucasin Caragea, lemnarul Istrate, zugravul de biserici si pictorul de icoane Parvu Mutu (1657-1735), zugravul de biserici Constantinos sau al pietrarului Lupu Saratan sunt exceptii fericite.

Sfarsitul epocii fanariote si trecerea la domniile pamantene au cunoscut primele incercari de modernizare a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro