Stratfor: Rusia isi intinde coada in Georgia

Stratfor: Rusia isi intinde coada in Georgia

Potrivit Stratfor, si Tskhinvali, capitala Osetiei de Sud, un oras cu o importanta strategica majora pe ruta de nord este foarte aproape de granita cu Georgia si acest lucru inhiba fortele rusesti si slabesc o potentiala aparare eficienta a teritoriului. In plus, Moscova este deosebit de ingrijorata de colaborarea militara crescuta in zona, precum si de reuniunile de aparare constante si antrenamentele militare care au loc intre Georgia, Azerbaidjan si Turcia, destinate sa protejeze marile proiecte de infrastructura care ruleaza prin toate cele trei tari", noteaza Stratfor. Autorii agentiei americane Stratfor considera ca recentele actiuni ale Rusiei in Osetia de Sud sunt motivate de aspiratiile de securitate in zona precum si de preocuparile strategice care sunt parte a strategiei globale militare a Rusiei in Caucazul de Sud.

acum 108 luni (1 Aug 2015)

Desi acest spectacol simbolic de putere este important in sine, el este parte a unei tendinte tot mai mare. Conform Stratfor, Osetia de Sud si-a impins lent granitele spre sud pe teritoriul georgian in ultimii ani. "Aceasta tendinta este determinata de mai multi factori, printre care pozitia neclara militara a Rusiei in Osetia de Sud, care este amenintata de cresterea activitatii militare a Occidentului in regiunea Marii Negre. Conflictul continua Razboiul dintre Georgia si Rusia care a sprijinit Osetia de Sud, incheiat in 1992, dupa colapsul Uniunii Sovietice, nu a delimitat in mod clar nicio linie intre teritoriul controlat de Tbilisi si teritoriul controlat de separatisti. "Dupa razboi, Tbilisi a guvernat o mare parte din teritoriile care au apartinut Osetiei de Sud, inclusiv spatiul strategic reprezentat de regiunea Akhalgori. In luna august 2008, fortele din Osetia de Sud si fortele rusesti au ocupat regiunea Akhalgori si au impins granita pentru a ocupa terenurile controlate de Tibilisi. De atunci, Osetia de Sud, cu ajutorul Rusiei si-a construit in mod activ o infrastructura defensiva pentru a se apara de orice posibil atac georgian", precizeaza Stratfor. In martie 2013, fortele din Osetia de Sud si fortele rusesti au imprejmuit cinci sate, aproximativ 100 de hectare.

Motivatia strategica a Rusiei Moscova a beneficiat de o superioritate de ordin militar asupra Georgiei in razboiul din 2008. Cum sa apere Osetia de Sud, care spre deosebire de cealalalt teritoriu separatist Abhazia, nu are o frontiera lunga comuna cu Rusia? In schimb, Osetia de Sud este aproape complet inconjurata de teritoriul georgian. Potrivit Stratfor, si Tskhinvali, capitala Osetiei de Sud, un oras cu o importanta strategica majora pe ruta de nord este foarte aproape de granita cu Georgia si acest lucru inhiba fortele rusesti si slabesc o potentiala aparare eficienta a teritoriului. "Momentul 10 iulie este de asemenea interesant, avand in vedere evolutia situatiei politice si crester... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro