Stratfor: Romania a devenit o tara importanta pentru SUA

George Friedman afirma ca liderii americani sunt atrasi de faptul ca Romania este un teritoriu stabil, in comparatie cu zonele de conflict de la Marea Neagra. Daca ne gandim, din punctul de vedere american, la cum ne-am putea organiza strategia si fortele, este util sa luam in calcul un punct de comanda in Marea Neagra, pentru ca aceleasi forte ar putea sa fie folosite pentru a mentine ordinea in Irak, ar putea fi folosite teoretic sa sustina operatiunile din Ucraina, ar putea fi folosite in scenariul georgian.

acum 69 luni (12 Oct 2014)

George Friedman afirma ca liderii americani sunt atrasi de faptul ca Romania este un teritoriu stabil, in comparatie cu zonele de conflict de la Marea Neagra.

Marea Neagra este una dintre cele mai importante zone pentru strategia pe care Statele Unite ale Americii vor sa o dezvolte in aceasta parte a lumii, a declarat George Friedman, fondatorul Stratfor, organizatia americana ce ofera analize strategice si previziuni geopolitice pentru lideri politici ai lumii. Romania are ocazia de a-si valorifica sansele pe care i le ofera pozitia geostrategica si parteneriatul cu SUA, este indemnul lui George Friedman.

"Cu siguranta SUA nu se vor implica in Orientul Mijlociu, cu siguranta SUA nu sunt inca gata sa se ocupe de Ucraina. Daca ne gandim, din punctul de vedere american, la cum ne-am putea organiza strategia si fortele, este util sa luam in calcul un punct de comanda in Marea Neagra, pentru ca aceleasi forte ar putea sa fie folosite pentru a mentine ordinea in Irak, ar putea fi folosite teoretic sa sustina operatiunile din Ucraina, ar putea fi folosite in scenariul georgian. Elementul de stabilitate in zona este Romania si, intr-o masura mai mica, Bulgaria.

Dar liderii romani trebuie sa stie cum sa profite de aceasta stabilitate a tarii si pentru asta e nevoie de un lucru simplu: sa credem in sansa pe care o avem, a avertizat George Friedman. "Romania este diferita si cred ca romanii s-au gandit mereu la ei ca fiind cei mai slabi si mai instabili. "Important, in aceasta regiune care a devenit libera de Uniunea Sovietica in 1991, a fost sa se uite spre Germania sau Franta. In multe feluri sunteti, in egala masura, la fel de expusi atat la pericole, dar si la stabilitate. Acum este vremea Romaniei sa isi ocupe locul in lume si sa se nu se mai gandeasca la ea insasi ca la o victima", a continuat George Friedman. Iar fara o strategie clara si hotararea de a o aplica, putem pierde mult, in conditiile in care si Rusia reprezinta un risc. Depinde d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro