Stratfor: Puterea si slabiciunea Germaniei definesc crizele din Europa

Presedintele agentiei, George Friedman, sustine ca atat criza ucraineana, cat si criza greaca au la origine pozitia unica pe care o ocupa Germania in Europa si faptul ca este nevoita sa exercite prea multa putere in conditiile unei slabiciuni fundamentale. Ca atare, sustine presedintele Stratfor, nu-si doreste sa ia parte la nici o reactie de tip militar la agresiunea rusa, dar in acelasi timp nu doreste sa abandoneze sustinerea fata de guvernul de la Kiev.

acum 74 luni (12 Feb 2015)

Presedintele agentiei, George Friedman, sustine ca atat criza ucraineana, cat si criza greaca au la origine pozitia unica pe care o ocupa Germania in Europa si faptul ca este nevoita sa exercite prea multa putere in conditiile unei slabiciuni fundamentale.

"Este important sa intelegem dubla problema cu care se confrunta Germania", subliniaza Friedman. "Pe de o parte Germania incearca sa tina Europa unita, iar pe de alta vrea sa se asigure ca nu va purta povara mentinerii acestei unitati.

Ca atare, sustine presedintele Stratfor, nu-si doreste sa ia parte la nici o reactie de tip militar la agresiunea rusa, dar in acelasi timp nu doreste sa abandoneze sustinerea fata de guvernul de la Kiev. Pe de o parte, nemtii se feresc sa para hegemonici sau agresivi iar pe de alta recurg la actiuni care sunt si una si alta. "Mai important este ca in ambele cazuri Germania a fost obligata sa isi asume rolul de lider, ceea ce, sustine Friedman, nu este confortabil nici pentru Germania, nici pentru Europa. Berlinul s-a aflat in centrul negocierilor privind acordurile de asociere la UE respinse de Ianukovici. Germania a sustinut apoi demonstratiile antiguvernamentale si are relatii stranse cu unul dintre liderii protestelor, actualul primar al Kievului si fostul campion mondial la categoria grea, Vitali Klitschko. Germanii au condamnat anexarea Crimeii de catre Rusia si suportul acordat de Moscova secesionistilor din est. Dar, pe masura ce au realizat ca intreaga criza incepe sa capete "o aroma militara", au inceput sa faca pasul inapoi. De aceea se opun Rusiei, dau nu vor sa ofere sprijin militar direct Ucrainei. Germania "nu se va implica in nici o actiune militara in Ucraina, iar ultimul lucru pe care si-l doreste acum este un razboi la est. Pentru ca a fost implicata in declansarea crizei si fiind incapabila sa se extraga din ea, Gerrmania nu are alta optiune decat sa incerce sa o dezamorseze", scrie presedintele Stratfor. Potrivit fostului agent american de ser... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro