Strategia nationala de competitivitate: Proiecte frumoase, fara sustinere in economia reala

Tot pe hartie se prevede ca numarul de IMM-uri la 1.000 de locuitori sa creasca de la 23, anul trecut, la 35 in 2020, dar sunt specificate si dublarea cotei de piata mondiale de exporturi, de la nivelul de circa 0,4% in 2013, precum si cresterea ponderii produselor de inalta tehnologie in exporturi la 10% in 2020. "Cresterea numarului de bilete la ordin si cecuri refuzate la plata este cauzata de incapacitatea emitentilor, in special din randul firmelor mici si mijlocii, de a-si achita datoriile la termen, pe fondul unui lant de intarzieri la plata sau neplata din partea clientilor, al restrangerii accesului la creditul bancar si reducerii numarului de proiecte mari de investitii.

acum 71 luni (7 Sep 2014)

Agricultura, industria alimentara, sectorul energetic, turismul, industria auto, tehnologia informatiei, textilele, industriile creative, prelucrarea lemnului si industria farmaceutica sunt cele zece sectoare pe care Romania le va dezvolta pana in 2020, conform Strategiei nationale de competitivitate lansate abia dupa mai bine de doi ani de guvernare.

Executivul si-a propus ca in urmatorii sase ani tara noastra sa ajunga intre primele zece economii la nivel european, iar prin dezvoltarea sectoarelor de activitate mentionate, Romania sa aiba o "contributie semnificativa la nivel mondial". Se doreste restructurarea sectoarelor economice in "directia unor pozitii competitive superioare", formarea masei critice de IMM-uri competitive prin crearea unui mediu atractiv, transparent si inovativ si integrarea companiilor mari intr-un proiect coerent de dezvoltare a economiei.

IMM-urile devin astfel pionul principal al initiativei Executivului, urmand ca orice lege sa tina cont de impactul asupra afacerilor mici si mijlocii, precum si de introducerea unei perioade de sase luni intre emiterea unei noi legi care afecteaza mediul de afaceri si intrarea in vigoare a acesteia. Tot pe hartie se prevede ca numarul de IMM-uri la 1.000 de locuitori sa creasca de la 23, anul trecut, la 35 in 2020, dar sunt specificate si dublarea cotei de piata mondiale de exporturi, de la nivelul de circa 0,4% in 2013, precum si cresterea ponderii produselor de inalta tehnologie in exporturi la 10% in 2020.

De asemenea, Guvernul vrea scaderea numarului de plati ale taxelor de la 39 in acest an la 13 in 2020 si reducerea economiei subterane de la 30% din PIB in acest an la cel mult 15% din PIB (media UE) pana in 2020. Iar autostrazile vor brazda tara: 500 kilometri de autostrazi (dintre care 250 kilometri din fonduri europene si 250 kilometri din fonduri nationale) si 600 kilometri de de infrastructura regionala. Taxa nu a afectat insa numai companiile energetice, asa cum a ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro