Strategia lui Putin pentru recastigarea influentei in Europa

Presedintele rus, Vladimir Putin, este inflexibil in ceea ce priveste decizia sa de a scoate Rusia din sistemul sanctiunilor care i-au fost impuse de SUA si UE din cauza implicarii in conflictul din Ucraina si a sustinerii separatistilor pro-rusi in estul ucrainean. Acorduri secrete Tras in directii diferite de puteri externe, Cipru, membru UE din 2004, gazduieste baze militare britanice si vaste instalatii de ascultare, permite Marinei SUA sa utilizeze porturile sale si acum Rusia s-a erijat ca protector diplomatic de importanta vitala, in special raportat la ocupatia militara a Turciei in nordul tarii si ca o sursa majora pentru industria serviciilor financiare, un pilon al economiei, in pofida crizei din 2013.

acum 59 luni (7 Apr 2015)

Presedintele rus, Vladimir Putin, este inflexibil in ceea ce priveste decizia sa de a scoate Rusia din sistemul sanctiunilor care i-au fost impuse de SUA si UE din cauza implicarii in conflictul din Ucraina si a sustinerii separatistilor pro-rusi in estul ucrainean. Potrivit New York Times si presei europene, liderul rus s-a folosit de "sarmul" sau, de trezoreria tarii si a exploatat relatii istorice si ideologice pentru a viza metodic "verigile cele mai slabe" din Uniunea Europeana intr-o campanie menita sa faciliteze exercitarea unei influente in zonele cele mai tulburi din Europa.

Se cunoaste ca unul dintre obiectivele lui Putin este spargerea fragilei unitati occidentale asupra conflictului din Ucraina, iar liderul de la Kremlin actioneaza prin presiuni si influenta pe care o obtine asupra unor state europene care actio-neaza potrivit vointei si scopurilor sale, obiectivul final fiind ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei de SUA si UE. Si nu numai, stiut fiind ca si-a cumparat cu finantari masive, de milioane de euro, partide extremiste europene care actioneaza ca parghii ale Moscovei pentru distrugerea institutiilor UE, asa cum a promis Marine Le Pen, lider al Frontului National, extrema dreapta din Franta. Nici un mijloc nu este ocolit pentru ca Putin sa dezbine si sa controleze UE si sunt tot mai numeroase tarile cazute in admiratia dictatorului de la Kremlin.

Miercuri, premierul noului guvern de extrema stanga din Grecia, Alexis Tsipras, se afla in vizita la Moscova si inainte de calatorie s-a declarat impotriva sanctiunilor impuse Rusiei, considerandu-le o "politica fara iesire". Comentand declaratiile pro-ruse ale lui Tsipras si ale membrilor guvernului sau, analisti si observatori occidentali estimeaza ca alegerile din -Grecia au fost castigate de fapt de...

Duminica, eforturile lui Putin de -a-si racola partizani in UE au deschis o noua fisura in Republica Ceha, dupa ce ambasadorul american la Praga a criticat decizia luata de p... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro