Stone Town, orasul musulman unde s-a nascut Freddie Mercury

Cu strazi curate si cladiri multicolore, construite intr-un amestec de stiluri din Europa, Asia si Africa, fosta capitala a Sultanatului Zanzibar, isi ascunde cu greu trecutul violent si rasial. In 1964, dupa alegerile care au dat castig de cauza partidelor ce sustineau interesele arabilor si pe ale indienilor, sustinatorii formatiunii locale ASP, Afro-Shirazi Party, s-au revoltat, l-au alungat pe sultan si au trecut la macelarirea arabilor si indienilor din arhipeleag (majoritatea europenilor plecasera deja).

acum 55 luni (11 Oct 2014)

Cu strazi curate si cladiri multicolore, construite intr-un amestec de stiluri din Europa, Asia si Africa, fosta capitala a Sultanatului Zanzibar, isi ascunde cu greu trecutul violent si rasial. Din Stone Town- acum pasnic si protejat de UNESCO- in 1964 a trebuit sa fuga pentru a-si salva viata unul dintre cei mai mari artisti ai planetei: Farrokh Bulsara sau, pe numele sau britanic, Freddie Mercury.

Orasul vechi si orasul nou

Orasul vechi, Stone Town, este despartit printr-un mic golf de zona noua din Zanzibar City, pe care localnicii au numit-o, simplu, "Partea cealalta" (Ng'ambo, in swahili). Diferentele sunt ca de la cer la pamant si reflecta fidel istoria locurilor: Stone Town este fosta capitala a sultanului, alungat din tara in urma revolutiei din 1964, care s-a transformat in ultimii ani intr-un orasel plin de turisti, cu magazine si restaurante scumpe. "Partea cealalta" nu este altceva decat o aglomerare de blocuri construite in stil sovietic, alaturi de cocioabe africane si strazi pline de gunoaie. Deloc intamplatoare aceasta diferenta, pentru ca Ng'ambo a fost sistematizat dupa revolutie, in cei cativa ani in care Zanzibar a fost stat independent, dupa planurile si cu ajutorul tarii prietene comuniste, Republica Democrata Germania. Sclavii, adusi din tot estul Africii, erau folositi in Zanzibar pe plantatiile de mirodenii (cuisoare), dar cei mai multi erau imbarcati pe vapoare care mergeau in Lumea Noua, in coloniile europene din America. Englezii au gasit in acest sultanat, condus de o dinastie din Oman, o populatie formata din africani- muncitori pe plantatii, arabi- mari proprietari de terenuri si asiatici, in special indieni- comercianti si afaceristi. In 1964, dupa alegerile care au dat castig de cauza partidelor ce sustineau interesele arabilor si pe ale indienilor, sustinatorii formatiunii locale ASP, Afro-Shirazi Party, s-au revoltat, l-au alungat pe sultan si au trecut la macelarirea arabilor si indienilor din arhipeleag (majori... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro