Stilul de viata modern si ritmul alert ne transforma in insomniaci. Medicii: aceasta tulburare scurteaza viata

Stilul de viata modern si ritmul alert ne transforma in insomniaci. Medicii: aceasta tulburare scurteaza viata

"In tulburarile de somn de tip insomnii de adormire sau mentinere, sau alte tulburari de somn care se trateaza cu hipnotice s-a constatat ca prescrierea acestora mai mult strica decat ajuta. O terapie cognitiv-comportamentala, adica pacientul invata sa-si cunoasca problemele de somn, cauzele care duc la inhibarea mecanismului adormirii si sa-si schimbe comportamentul, sa afle care sunt comportamentele care promoveaza starea de somn si care sunt comportamentele de evitat.

acum 102 luni (27 May 2016)

Ritmul alert al societatii in care traim si stilul de viata modern ne transforma in insomniaci. Iar de aici si pana la o inima slabita nu mai este decat un singur pas. Si nici nu e de mirare ca somnul vine tot mai greu, iar dimineata suntem din ce in ce mai lipsiti de energie.

"Senzatia de somn insuficient poate aparea si la pacientii care prezinta tulburari medicale organice de somn. De exemplu, pacientii cu apnee in somn, care nu respira bine noaptea si nu reusesc sa isi oxigeneze creierul se trezesc cu senzatia unui somn insuficient, sau neprofitabil cum spun ei. Sinziana Lovin, expert in probleme de somn.

"In tulburarile de somn de tip insomnii de adormire sau mentinere, sau alte tulburari de somn care se trateaza cu hipnotice s-a constatat ca prescrierea acestora mai mult strica decat ajuta. O terapie cognitiv-comportamentala, adica pacientul invata sa-si cunoasca problemele de somn, cauzele care duc la inhibarea mecanismului adormirii si sa-si schimbe comportamentul, sa afle care sunt comportamentele care promoveaza starea de somn si care sunt comportamentele de evitat. Daca dupa mai multe saptamani de terapie cognitiv-comportamentala nu se produce nicio ameliorare, abia atunci se pot prescrie sedative sau alte produse farmacologice", a spus dr. Sinziana Lovin, expert in probleme de somn. De exemplu, primul pas ar fi redactarea unei liste de griji, care sa fie lasata in alta parte a casei, si nu in dormitor. Pentru a putea adormi trebuie sa scadem temperatura miezului creierului cam cu jumatate de grad si atunci, un dormitor racoros ne ajuta sa promovam aceasta stare fiziologica de somn. Daca expunem retina la lumina naturala in cursul diminetii si tot atunci facem si cateva exercitii fizice putem sa manipulam putin fiziologic secretia noastra de melatonica, hormonul somnului.

Un somn de calitate ne mentine corpul sanatos. In schimb, daca facem nopti albe, apar dezechilibre hormonale care afecteaza func... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro