Stiinta sau marketing: Topul miturilor alimentare.Este mic-dejunul sanatos?

Mare parte din intelepciunea conventionala din acest domeniu este de fapt o intelepciune comerciala, rezultatul unor campanii de marketing sau a unor studii finantate si comandate de producatorii de alimente. Sucul de portocale si-a castigat si el pozitia de ingredient important al micului dejun tot in urma unei campanii de marketing. 3.000 de medici au fost atunci de acord ca sucul de portocale este sanatos pentru copii. Probabil ca aviatia germana nu a crezut povestea morcovilor care imbunatatesc vederea pe timp de noapte, dar poporul britanic a fost convins, asa ca a consumat milioane de morcovi sperand sa poata vedea mai bine pe intuneric.

acum 57 luni (13 Jun 2016)

Aceste afirmatii, ca multe altele din domeniul alimentatiei, suna ca niste sfaturi intelepte, dar multe dintre ele au fost inventate de oamenii care lucreaza in publicitate, sustine The Guardian.

Adesea, sfaturile de nutritie sunt o nebuloasa, iar grupurile de alimente sunt cand demonetiizate, cand divinizate: grasimile ingrasa; Dar si mai ingrijorator este faptul ca tot acestea sunt si in spatele unor "adevaruri" despre alimente pe care le luam "de bune". Mare parte din intelepciunea conventionala din acest domeniu este de fapt o intelepciune comerciala, rezultatul unor campanii de marketing sau a unor studii finantate si comandate de producatorii de alimente. In consecinta, de-a lungul anilor, oamenii au "inghitit" fara sa-si dea seama o multime de mituri de marketing. Nu exista nici o dovada concludenta ca masa de dimineata te ajuta sa slabesti si sa te simti bine, dar ideea ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei este inradacinata pe toata planeta. The Guardian sustine ca aceasta se datoreaza puternicelor campanii facute de marile companii producatoare de cereale. Kellogg, de exemplu, a finantat un studiu care a influentat pe toata lumea si care a facut legatura intre micul dejun bazat pe cereale si un indice de masa corporala scazut. Iar Centrul de excelenta al companiei Quaker a finantat studiile care au demonstrat ca micul dejun cu cereale de ovaz reduce colesterolul. In 1920, Edward Bernays a gasit o metoda de a-i face pe americani sa consume mult bacon, convingandu-i ca e sanatos la micul dejun. Asadar, a gasit 4500 de medici care sa explice ca "un mic dejun consistent inlocuieste energia pierduta de corp in timpul noptii". In consecinta, 70% din cantitatea de bacon consumata in SUA este servita la micul dejun.

Sucul de portocale si-a castigat si el pozitia de ingredient important al micului dejun tot in urma unei campanii de marketing. In 1908, California s-a confruntat cu o recolta uriasa de portocale, iar daca nu se reusea ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro