Stere Gulea, despre culisele din filmul "Morometii": "Traiam sub presiunea celor care se ocupau cu cenzura"

Stere Gulea, despre culisele din filmul

De-a lungul celor sase decenii, fiind considerat unul dintre romanele de referinte semnate de Marin Preda, romanul a fost citit si recitit, reeditat in numeroase editii, a circulat prin toata lumea datorita traducerilor de care acesta s-a bucurat inca de la inceput, a fost studiat de toate generatiile de elevi si studenti filologi formate in aceasta perioada, analizat din diferite perspective de cei mai importanti istorici si critici literari din tara, montat si ecranizat de mari personalitati ale lumii teatrale si cinematografice romanesti. Rebengiuc,speriat de prototipul taranului roman Actorul Victor Rebengiuc spune ca a incercat sa inteleaga necazurile lui Moromete cu familia, cu recolta, cu "fonciirea", cu Nila, cu Paraschiv, cu Catrina, cu Balosul, cu salcamul. Am lasat echipa la Talpa, am venit la Bucuresti ca sa scap de presiunea de acolo si am avut o discutie cu Leopoldina Balanuta, cu care Victor lucrase la Teatrul Mic.

acum 113 luni (5 Jul 2015)

Marti, la Institutul Cultural Roman, va fi proiectat filmul lui Stere Gulea, realizat in 1987, dupa romanul lui Marin Preda. Anul acesta se implinesc 60 de ani de la aparitia primului volum al uneia dintre cele mai importante capodopere a literaturii romane, valoare de necontestat a patrimoniului literar national - Morometii.

De-a lungul celor sase decenii, fiind considerat unul dintre romanele de referinte semnate de Marin Preda, romanul a fost citit si recitit, reeditat in numeroase editii, a circulat prin toata lumea datorita traducerilor de care acesta s-a bucurat inca de la inceput, a fost studiat de toate generatiile de elevi si studenti filologi formate in aceasta perioada, analizat din diferite perspective de cei mai importanti istorici si critici literari din tara, montat si ecranizat de mari personalitati ale lumii teatrale si cinematografice romanesti.

Proiectia filmului Morometii va fi precedata de o dezbatere la care vor participa actorii Victor Rebengiuc, Luminita Gheoirghiu si Mitica Popescu, operatorul Vivi Dragan Vasile, alaturi de regizorul Stere Gulea.

Fresca sociala

Morometii, de Marin Preda, a aparut in doua volume la Editura de Stat pentru Literatura si Arta, in 1955 si in 1967, consacrandu-l pe autor printre numele literaturii postbelice. Un roman de tip fresca sociala, opera ilustreaza viata rurala in perioada interbelica si postbelica. Pe parcursul a o mie de pagini si aproximativ douazeci de ani, autorul ilustreaza dezagregarea lenta a nucleului social rural, familia patriarhala, si distrugerea spiritului taranesc.

Pe fondul unor mutatii sociale - care se vor dovedi ireversibile - romanul lui Marin Preda si ecranizarea lui Stere Gulea urmaresc destramarea unei familii taranesti traditionale. Incercarea autoritara si disperata a capului familiei - Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) - de a tine pe loc aceasta realitate, esueaza.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro