STENOGRAMELE "VALCOV" dezvaluie cum se folosea ministrul de Finante de negrisori sa-i cumpere valuta pentru tablouri: "Nu puteam sa urc cu ei (leii) in masina, imi rupeau mana!"

Interceptarile din dosarul senatorului PSD Darius VALCOV, publicate prima data de Romania Libera la data de 14 martie, explica modul in care fostul ministru de Finante obtinea leii din spagi (cash sau ii spala putin prin firme fantoma), apoi isi trimitea negrisorii sa-i cumpere valuta de la case de schimb valutar. Clandestina, pentru ca nu era in declaratia de avere Valuta ii era necesara ministrului de Finante Darius Valcov sa achizitioneze tablouri de autori celebri, intre care de Auguste Renoir (ulei: "Femme nue couchee"), Pablo Picasso ( doua gravuri si un desen in carbune: "Lupta Centaurilor III"; Valcov a cerut colaboratorilor - inculpati, suspecti, denuntatori - sa distruga probe, inclusiv din seiful ascuns la un coleg PSD Valcov este cercetat in arest la domiciliu pentru trafic de influenta, pentru mita de 2 milioane de euro, pe vremea cand era primar al municipiului Slatina, dar si pentru infractiuni economice nepermise functiei, savarsite pe vremea cand era ministru al Finantelor.

acum 107 luni (28 Mar 2015)

Interceptarile din dosarul senatorului PSD Darius VALCOV, publicate prima data de Romania Libera la data de 14 martie, explica modul in care fostul ministru de Finante obtinea leii din spagi (cash sau ii spala putin prin firme fantoma), apoi isi trimitea negrisorii sa-i cumpere valuta de la case de schimb valutar.

Dupa perchezitii si descoperirea a peste 100 de tablouri pe sub paturi, in dulapuri intr-un seif depozitat pe la prieteni, prin pereti dubli, s-a aflat si de ce Valcov avea nevoie rapid de valuta.

Citeste si: Colectia "Valcov", in galeria FOTO a RL. Senatorul a vrut sa deschida o galerie de arta in Bucuresti! Clandestina, pentru ca nu era in declaratia de avere

Valuta ii era necesara ministrului de Finante Darius Valcov sa achizitioneze tablouri de autori celebri, intre care de Auguste Renoir (ulei: "Femme nue couchee"), Pablo Picasso ( doua gravuri si un desen in carbune: "Lupta Centaurilor III"; Tablourile au fost cumparate la licitatii online de la celebrele case de licitatii "Sotheby's", "Christie's", "Cornette de Saint Cyr".

Mai important este modul in care VALCOV obtinea sume imense de valuta de la case de schimb valutar . avea influenta asupra patronilor de case de schimb cel putin din Craiova si Pitesti, care se mobilizau sa-i faca rost de euro, dolari, franci, silingi, pe care ii trimiteau la Slatina, orasul in care fostul prim-finantist a fost primarul care dijmuia contractele de achizitii cu 20%. Cel care i-a dat cel putin 2.000.000 de euro spaga primarului si apoi senatorului VALCOV a fost omul de afaceri Theodor Berna ( Tehnologica Radion), care s-a autodenuntat.

Intermediarii care se ocupau de schimbarea spagilor primite de fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, veneau cu sacosele la casele de schimb valutar.

Conversatia dintre "negrisorii" Bogdan Petre Timofte si Marian Alexandru Mocanu, administratori la firme controlate de Darius Valcov, povestesc cum spalau banii din spagi prin... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro