STENOGRAME Tariceanu si Ilie Sarbu rad de Strategia de aparare a lui Iohannis: "Este facuta prost. Cred ca si copiii de liceu stiu de traficul de arme"
Stategia a ajuns, mai intai, pe masa conducerii Parlamentului, unde Calin Popescu Tariceanu s-a aratat deranjat de faptul ca partidul pe care il conduce, PLR, nu a fost invitat la consultarile de la Cotroceni, a incercat sa aseasca o asemanare a lui Iohannis cu Traian Basescu si a vorbit de o sporire a puterii prezidentiale, odata cu aceasta strategie. Prin urmare, avem de-a face cu doua lucruri care se intampla simultan: transferul acestor atributii, care sunt de resortul Guvernului, la Presedintie, in cadrul Strategiei de securitate nationala, si, evident, golirea de continut a activitatii Guvernului, cu alte cuvinte, trecerea catre o republica prezidentiala. Adica, dincolo de problema de securitate nationala, fata de care am toata sensibilitatea, intr-un mod "subtil", se merge pe aceasta idee de consolidare a puterii prezidentiale, spuneam, trasatura de baza a mandatului presedintelui precedent.
Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa prezinte, luni, in fata Parlamentului, strategia nationala de aparare. Cu doua saptamani inainte sa se prezinte in Parlament, Iohannis a trimis proiectul la Parlament in vederea consultarii de catre parlamentarii.
Stategia a ajuns, mai intai, pe masa conducerii Parlamentului, unde Calin Popescu Tariceanu s-a aratat deranjat de faptul ca partidul pe care il conduce, PLR, nu a fost invitat la consultarile de la Cotroceni, a incercat sa aseasca o asemanare a lui Iohannis cu Traian Basescu si a vorbit de o sporire a puterii prezidentiale, odata cu aceasta strategie.
"Adevarul" va prezinta stenogramele discutiei din sedinta conducerii Parlamentului, din 15 iunie:
Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu:
Scrisoare din partea domnului Presedinte Klaus Werner Iohannis, prin care inainteaza Parlamentului, in vederea aprobarii, Strategia nationala de aparare a tarii pentru perioada 2015 - 2019.
Noi nu am fost invitati, ca partid, la Cotroceni, la discutia care a avut loc legat de Strategia nationala de aparare. Ca atare, nu am putut sa iau cunostinta de acest document decat in momentul in care a fost trimis la Senat si l-am parcurs.
Asa cum, probabil, ati observat si dumneavoastra, Strategia nationala de securitate cuprinde, pe langa conceptele traditionale, o serie de concepte preluate de la Presedintele Basescu, potrivit carora, in securitatea nationala intra toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabila, sanatate, educatie, protectie sociala, agricultura, tot.
Prin urmare, avem de-a face cu doua lucruri care se intampla simultan: transferul acestor atributii, care sunt de resortul Guvernului, la Presedintie, in cadrul Strategiei de securitate nationala, si, evident, golirea de continut a activitatii Guvernului, cu alte cuvinte, trecerea catre o republica p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro