STENOGRAME Tariceanu si Ilie Sarbu rad de Strategia de aparare a lui Iohannis: "Este facuta prost. Cred ca si copiii de liceu stiu de traficul de arme"

Stategia a ajuns, mai intai, pe masa conducerii Parlamentului, unde Calin Popescu Tariceanu s-a aratat deranjat de faptul ca partidul pe care il conduce, PLR, nu a fost invitat la consultarile de la Cotroceni, a incercat sa aseasca o asemanare a lui Iohannis cu Traian Basescu si a vorbit de o sporire a puterii prezidentiale, odata cu aceasta strategie. Prin urmare, avem de-a face cu doua lucruri care se intampla simultan: transferul acestor atributii, care sunt de resortul Guvernului, la Presedintie, in cadrul Strategiei de securitate nationala, si, evident, golirea de continut a activitatii Guvernului, cu alte cuvinte, trecerea catre o republica prezidentiala. Adica, dincolo de problema de securitate nationala, fata de care am toata sensibilitatea, intr-un mod "subtil", se merge pe aceasta idee de consolidare a puterii prezidentiale, spuneam, trasatura de baza a mandatului presedintelui precedent.

acum 54 luni (21 Jun 2015)

Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa prezinte, luni, in fata Parlamentului, strategia nationala de aparare. Cu doua saptamani inainte sa se prezinte in Parlament, Iohannis a trimis proiectul la Parlament in vederea consultarii de catre parlamentarii.

Stategia a ajuns, mai intai, pe masa conducerii Parlamentului, unde Calin Popescu Tariceanu s-a aratat deranjat de faptul ca partidul pe care il conduce, PLR, nu a fost invitat la consultarile de la Cotroceni, a incercat sa aseasca o asemanare a lui Iohannis cu Traian Basescu si a vorbit de o sporire a puterii prezidentiale, odata cu aceasta strategie.

"Adevarul" va prezinta stenogramele discutiei din sedinta conducerii Parlamentului, din 15 iunie:

Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu:

Scrisoare din partea domnului Presedinte Klaus Werner Iohannis, prin care inainteaza Parlamentului, in vederea aprobarii, Strategia nationala de aparare a tarii pentru perioada 2015 - 2019.

Noi nu am fost invitati, ca partid, la Cotroceni, la discutia care a avut loc legat de Strategia nationala de aparare. Ca atare, nu am putut sa iau cunostinta de acest document decat in momentul in care a fost trimis la Senat si l-am parcurs.

Asa cum, probabil, ati observat si dumneavoastra, Strategia nationala de securitate cuprinde, pe langa conceptele traditionale, o serie de concepte preluate de la Presedintele Basescu, potrivit carora, in securitatea nationala intra toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabila, sanatate, educatie, protectie sociala, agricultura, tot.

Prin urmare, avem de-a face cu doua lucruri care se intampla simultan: transferul acestor atributii, care sunt de resortul Guvernului, la Presedintie, in cadrul Strategiei de securitate nationala, si, evident, golirea de continut a activitatii Guvernului, cu alte cuvinte, trecerea catre o republica p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro