Stefan Odobleja, romanul care a pus bazele ciberneticii, a scris si poezii de dragoste

Stefan Odobleja, romanul care a pus bazele ciberneticii, a scris si poezii de dragoste

Aceasta latura artistica a lui Stefan Odobleja este prea putin cunoscuta chiar si de specialistii care sunt preocupati de cunoasterea operei stiintifice a marelui savant roman. Odobleja a reusit sa expedieze circa 20 de exemplare la bibliotecile universitare si medicale din lume si 20 de exemplare la o serie de specialisti straini.

acum 22 luni (4 Jun 2018)

Aceasta latura artistica a lui Stefan Odobleja este prea putin cunoscuta chiar si de specialistii care sunt preocupati de cunoasterea operei stiintifice a marelui savant roman. Caietul contine cateva zeci de poezii de dragoste, pe care omul de stiinta le dedica unor doamne.

Reputatul savant obisnuia sa participe la sedintele unui cenaclu literar din Drobeta-Turnu Severin in anii 1968-1972, unde cu modestia si sensibilitatea care l-au caracterizat intotdeauna spunea sa nu i se atribuie virtuti poetice.

Desigur, savantul roman va ramane in istoria stiintei romanesti si universale ca savant remarcabil care, prin opera sa de referinta >, aparuta in anii 1938-1939, a pus bazele ciberneticii teoretice generalizate.

S-a nascut in Mehedinti

Medicul Stefan Odobleja, creatorul psihociberneticii si parintele ciberneticii generalizate, s-a nascut la 13 octombrie 1902 in satul mehedintean Valea Hotului. A facut liceul la Drobeta Turnu Severin si Facultatea la Bucuresti ca bursier al Institutului medico-militar. El ia parte la cel de-al doilea razboi mondial ca medic de regiment si sef de ambulanta. Dupa razboi el se va retrage din activitate si va trai ca pensionar pana la moartea sa survenita in 1978.

Lucrarea monumentala a savantului roman ,"Psychologie Consonantiste", a aparut la Editura pariziana Librairie Maloinein, dar din cauza accelerarii incordarii internationale europene si izbucnirii razboiului, Editura nu a mai apucat sa se ocupe de difuzare. Odobleja a reusit sa expedieze circa 20 de exemplare la bibliotecile universitare si medicale din lume si 20 de exemplare la o serie de specialisti straini. Stefan Odobleja si-a continuat cecetarile mai ales in directia elaborarii unei logici din care au ramas in stadiu de manuscris zeci de mii de pagini. Incepand din anul 1972, cand a citit autobiografia lui Norbert Wiener, Stefan Odobleja s-a consacrat demon... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro