Stefan Luchian, la Palatul unde domneste arta

Este prezentata, astfel, o selectie de treizeci si doua de lucrari din colectia Cabinetului de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei, prilejuind intalnirea publicului cu o parte dintre capodoperele lui Stefan Luchian (1868-1916), atat din perioada de inceput a creatiei sale, cat si din ultimele etape ale vietii.

acum 93 luni (12 Mar 2015)

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sa vizitati expozitia "Stefan Luchian. Surse si experimente ale modernitatii", deschisa in sala dedicata artei grafice din Galeria de Arta Romaneasca Moderna. Este prezentata, astfel, o selectie de treizeci si doua de lucrari din colectia Cabinetului de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei, prilejuind intalnirea publicului cu o parte dintre capodoperele lui Stefan Luchian (1868-1916), atat din perioada de inceput a creatiei sale, cat si din ultimele etape ale vietii.

Student la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti (1885-1889), Stefan Luchian a incercat sa isi gaseasca un drum propriu, in afara cailor oficiale, iar cel care i-a deschis orizontul modernitatii a fost Nicolae Grigorescu, mentorul tinerei generatii de artisti din acea perioada. Pictata in 1901, acuarela "Safta Florareasa" este expusa dupa o absenta indelungata si poate fi comparata cu versiunea ei in ulei din Galeria de Arta Romaneasca Moderna. Realizata la finalul primei perioade de creatie, lucrarea marcheaza trecerea spre capodoperele recunoscute ale artistului din primul deceniu al secolului XX, printre care: "Ghereta din Filantropia", "Putul din strada Clucerului", "Birt fara musterii" sau catre acuarelele pe panza: "Copaci langa apa" si "Pe malul Dambovitei". Surse si experimente ale modernitatii" cuprinde si o serie de portrete in oglinda, care rezuma parcursul vietii sale artistice: tanarul elegant din anul 1898 in noul sau atelier amenajat in casa de la sosea, boemul care zambeste ironic (1902-1904) si, in final, autoportretul grav din anul 1907, care ii prefigureaza moartea timpurie. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro