Stefan cel Mare si ungurii. Cum s-a transformat o dusmanie crancena intr-o alianta de nestrapuns: "Lupta impotriva turcilor a fost catalizatorul"

Stefan cel Mare si ungurii. Cum s-a transformat o dusmanie crancena intr-o alianta de nestrapuns:

Relatia dintre marele domnitor moldovean Stefan cel Mare si unguri a fost una incrancenata de-a lungul timpului. Totul a inceput cu o rivalitate puternica, ce a culminat cu batalia sangeroasa de la Baia, vechea capitala a Moldovei, dupa care intre Stefan si Matei Corvin s-a dezvoltat o relatie de respect si ajutor reciproc, lupta impotriva turcilor fiind catalizatorul, daca putem spune asa, al acestei legaturi puternice", a explicat istoricul sucevean Ilie Gliga.

acum 97 luni (21 Aug 2015)

Relatia dintre marele domnitor moldovean Stefan cel Mare si unguri a fost una incrancenata de-a lungul timpului. Daca la inceput, cele doua parti au avut mai multe dispute, dupa batalia de la Baia, relatiile dintre Moldova si Regatul Ungariei s-au schimbat radical si chiar s-au sprijinit reciproc.

Prima batalie dintre Stefan cel Mare si unguri a avut loc in iunie 1462, cand domnitorul moldovean a intreprins o campanie de eliberarea a Cetatii Chilia, care era ocupata de unguri. Razesii Moldovei nu au reusit acest lucru si, in urma luptei, Stefan cel Mare s-a ales cu o rana la picior de la care a avut de patimit toata viata.

Aceasta campanie a domnitorului Moldovei nu a fost pe placul regelui ungar Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, care in iarna anului 1467, insotit de o armata formata din 40.000 de osteni, a intrat in Moldova. Matei Corvin vroia sa-l inlature pe Stefan cel Mare de pe tronul Moldovei si sa-l reinscauneze pe Petru Aron, nimeni altul decat cel care l-a decapitat pe tatal marelui voievod moldovean.

Lupta dintre unguri si moldoveni s-a dat la Baia, unde 12.000 de razesi au rezistat eroic si au invins armata lui Matei Corvin care, desi ranit grav, reuseste sa fuga in Transilvania. Astfel, in anul 1472, Stefan cel Mare le-a permis negustorilor brasoveni sa-si desfasoare afacerile in Moldova, in timp ce in anul 1473, Matei Corvin si-a dat acordul ca negustorii moldoveni sa vanda produse in orasele Bistrita, Cluj, Brasov si Sibiu.

Astfel, recunoscand suzeranitatea a doi dintre cei mai puternici vecini - Polonia si Ungaria, Stefan cel mare a scapat de orice pretendent la tron si a asigurat stabilitatea in Moldova. Totusi aceasta "vasalitate" fata de Ungaria era doar una pe hartie, marele voievod moldovean stiind sa beneficieze pe deplin de aceasta intelegere.

Acestea au fost primite in compensatie, dupa ce in 1484 Cetatea Chiliei si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro