Stefan cel Mare, dupa o victorie: Am mers impotriva dusmanilor crestinatatii, i-am calcat in picioare

Stefan cel Mare, dupa o victorie: Am mers impotriva dusmanilor crestinatatii, i-am calcat in picioare

Iara Stefan voda avandu oastea sa, 40.000 si 2.000 de lesi ce-i venise intr-ajutoriu cu Buciatschii de la craiul Cazimir si 5.000 de unguri, ce-i dobandise de la Mateiasu craiul ungurescu, le-au iesit inaintea turcilor din sus de Vasluiu, la Podul Inalt, pre carii i-au biruitu Stefan voda, nu asa cu vitejiia, cum cu mestersugul", scria cronicarul Grigore Ureche in "Letopisetul Tarii Moldovei". impreuna cu acesta se aflau toti curtenii sus-numitului turc, si toate popoarele din Romania, si domnul Tarii Muntenesti cu toata puterea lui, si Assan beg, si Ali beg, si Schender beg, si Grana beg, si Osu beg, si Valtival beg, si Serefaga beg, domnul din Sofia, si Cusenra beg, si Piri beg, fiul lui Isac pasa, cu toata puterea lui de ieniceri.

acum 35 luni (5 Jan 2018)

La data de 10 ianuarie 1475 a avut loc una dintre cele mai importante batalii purtate de catre domnitorul moldovean Stefan cel Mare. Batalia de la Podul Inalt s-a desfasurat in apropiere de orasul Vaslui, unde cei peste 100.000 de soldati turci au fost invinsi de razesii lui Stefan.

"Intr-aceia vreme, Mehmet imparatul turcescu armandu 120.000 de oastea sa si oastea tatarasca si munteneasca, sa marga cu Radul voda, au trimis asupra lui Stefan voda. Iara Stefan voda avandu oastea sa, 40.000 si 2.000 de lesi ce-i venise intr-ajutoriu cu Buciatschii de la craiul Cazimir si 5.000 de unguri, ce-i dobandise de la Mateiasu craiul ungurescu, le-au iesit inaintea turcilor din sus de Vasluiu, la Podul Inalt, pre carii i-au biruitu Stefan voda, nu asa cu vitejiia, cum cu mestersugul", scria cronicarul Grigore Ureche in "Letopisetul Tarii Moldovei". Noi, Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei, ma inchin cu prietenie voua, tuturor carora le scriu, si va doresc tot binele, si va spun Domniilor Voastre ca necredinciosul imparat al turcilor a fost de multa vreme si este inca pierzatorul intregii crestinatati si in fiecare zi se gandeste cum ar putea sa supuna si sa nimiceasca toata crestinatatea.

De aceea, facem cunoscut Domniilor Voastre ca, pe la Boboteaza trecuta, mai sus-numitul turc a trimis in tara noastra si impotriva noastra o mare ostire, in numar de 120.000 de oameni, al carei capitan de frunte era Soliman pasa beglerbegul; impreuna cu acesta se aflau toti curtenii sus-numitului turc, si toate popoarele din Romania, si domnul Tarii Muntenesti cu toata puterea lui, si Assan beg, si Ali beg, si Schender beg, si Grana beg, si Osu beg, si Valtival beg, si Serefaga beg, domnul din Sofia, si Cusenra beg, si Piri beg, fiul lui Isac pasa, cu toata puterea lui de ieniceri. Auzind si vazand noi acestea, am luat sabia in mana si, cu ajutorul Domnului Dumnezeului nostru Atotputernic, am mers impotriva dusm... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro