Steaua "care nu ar fi trebuit sa existe". Astronomii sunt socati

Steaua

Temperatura gazelor din acest disc este de ordinul zecilor de milioane de grade pe scara Fahrenheit, iar cea mai mare parte a luminii pe care o emite un astfel de disc este sub forma de radiatii X. De asemenea, cu cat un obiect este mai greu, cu atat poate capta mai multa materie intr-o anumita unitate de timp si cu atat mai stralucitoare vor fi emisiile sale de raze X", explica Matteo Bachetti, astrofizician la Observatorul Cagliari din Sardinia, coordonatorul studiului publicat in revista Nature.

acum 58 luni (10 Oct 2014)

Aceasta stea neutronica a fost inclusa in categoria unor surse de lumina pe cat de stralucitoare pe atat de rare, asa-numitele surse de radiatii X ultra-luminoase (ULX -- ultra-luminous x-ray). Desi nu este cea mai mare astfel de sursa observata, aceasta stea neutronica are o stralucire de 10 ori mai puternica decat orice alta stea neutronica descoperita pana in prezent. Pe masura ce gazul stelar se prabuseste in gaura neagra, se formeaza un disc ultra-luminos, extrem de fierbinte, in jurul gaurii negre, disc pe care astronomii il pot observa de pe Pamant. Temperatura gazelor din acest disc este de ordinul zecilor de milioane de grade pe scara Fahrenheit, iar cea mai mare parte a luminii pe care o emite un astfel de disc este sub forma de radiatii X.

Incepand cu anii '70, oamenii de stiinta au inceput sa detecteze astfel de obiecte pe care le-au denumit ULX. Desi originea acestor obiecte cosmice nu este foarte bine cunoscuta, oamenii de stiinta banuiesc ca ele se formeaza in astfel de sisteme cosmice binare compuse dintr-o stea si o gaura neagra.

De asemenea, pana in prezent se credea ca obiectele ULX se formeaza doar in jurul gaurilor negre active, in contextul imensei lor atractii gravitationale, dar descoperirea acestei noi stele neutronice foarte stralucitoare infirma aceasta teorie, conform revistei Nature.

La aproximativ 12 milioane de ani lumina de Pamant se afla galaxia M82. Stelele neutronice nu au insa o forta gravitationala la fel de intensa ca a gaurilor negre si nu pot bloca fotonii in campul lor gravitational. Steaua neutronica descoperita emite lumina sub forma de fluxuri periodice, iar oamenii de stiinta sunt din acest motiv convinsi ca obiectul astronomic descoperit este un pulsar si nu o gaura neagra.

Insa forta gravitationala mai slaba a pulsarilor i-a facut pe astrofizicieni sa creada ca astfel de stele nu pot fi surse de radiatii X ultra-luminoase.

"Luminozitatea radiatiilor X provenite din astfel... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro