Steatoza hepatica, boala omului modern. Un sfert din populatia planetei sufera de aceasta maladie

Persoanele care au o alimentatie bogata in grasimi trebuie sa stie ca pot oricand sa dobandeasca o boala de ficat, iar una dintre cele mai comune este steatoza hepatica - denumita popular "ficatul gras" -, care in primele stadii nu da simptome evidente. Cum ne dam seama ca ficatul este bolnav Manifestarile steatozei hepatice sunt diverse, in functie de evolutia bolii, iar printre cele mai frecvente se numara tulburarile de tranzit intestinal, starea de oboseala si slabiciune, grea-ta sau cresterea in greutate. Persoanele cu afectiuni hepatice au un nivel scazut de trombocite, fiind vorba de o afectiune cunoscuta sub denumirea de trombocitopenie, care poate fi extrem de utila in diagnosticarea bolilor de ficat.

acum 92 luni (18 Feb 2017)

Persoanele care au o alimentatie bogata in grasimi trebuie sa stie ca pot oricand sa dobandeasca o boala de ficat, iar una dintre cele mai comune este steatoza hepatica - denumita popular "ficatul gras" -, care in primele stadii nu da simptome evidente.

Ficatul, cel mai mare organ al aparatului digestiv care realizeaza sute de functii vitale, se poate imbolnavi din cauza dereglarii metabolismului, iar steatoza hepatica este cea mai des intalnita afectiune. Specialistii spun ca este vorba de o maladie caracterizata prin acumularea trigliceridelor in celulele hepatice in timpul procesului numit steatoza - retinerea anormala a lipidelor in interiorul celulelor. De asemenea, steatoza hepatica non-alcoolica este adesea asociata cu obezitatea, toleranta alterata la glucoza si dislipidemia, fiind considerata manifestarea hepatica a sindromului metabolic.

Printre cauzele aparitiei bolii ficatului gras, cum i se mai spune in termeni populari, se numara stilul de viata haotic si in special alimentatia nesanatoasa, de tip fast-food. La fel de daunator este tabagismul si mai ales consumul excesiv de alcool. Desi ficatul are o mare capacitate de regenerare, expunerea constanta la substante toxice, cum ar fi substantele continute de unele medicamente, poate determina leziuni serioase, uneori ireversibile, la nivelul celulelor hepatice. Ea sustine ca, dupa trei luni de regim alimentar echilibrat, combinat cu o medicatie hepatoprotectoare, formele usoare si moderate de steatoza se recupereaza treptat.

Cum ne dam seama ca ficatul este bolnav

Manifestarile steatozei hepatice sunt diverse, in functie de evolutia bolii, iar printre cele mai frecvente se numara tulburarile de tranzit intestinal, starea de oboseala si slabiciune, grea-ta sau cresterea in greutate. In fazele mai avansate, ficatul bolnav are simptome mai evidente, precum icter - o ingalbenire a pielii sau a albului ochilor din cauza unui exces de bilirubina, un pigment galbui -, edeme sa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro