Statutul profesorului in societate si ce salarii se platesc in tarile cu nivel ridicat al Educatiei - interviu cu expertul Serban Iosifescu

Statutul profesorului in societate si ce salarii se platesc in tarile cu nivel ridicat al Educatiei - interviu cu expertul Serban Iosifescu

Invatamant obligatoriu de la gradinita si pana la sfarsitul clasei a XII-a, introducerea unei note minime de admitere la liceu (nota 5), un an de invatamant preprofesional pentru elevii care nu reusesc sa ia aceasta nota si eliminarea traditiei de avizare a manualelor auxiliare de catre Ministerul Educatiei. Daca ne uitam la curba varstei si experientei profesorilor vedem ca avem o proportie foarte mare dintre profesori cu peste 20 de ani vechime, care vor iesi in curand la pensie, sunt cei de regula pretuiti de elevi si considerati foarte buni, apoi este o cadere in perioada 15 ani vechime si 5 ani vechime, deci in perioada aceasta se apleaca din invatamant, si apoi avem o proportie mai mare de profesori foarte tineri. Problema este la noi, nivelul de trai este altul, ar trebui sisteme integrate de interventie la nivel de de familii (inclusiv financiare), centre de zi pentru copiii cu posibilitati reduse, sprijin suplimentar in scoala, e un intreg pachet de masuri care trebuie luate cu acest sistem. La nivel de mediu urban spre exemplu, rata de parasire timpurie a scolii este de sub 10%, deci in orase ne-am aitins deja tinta Europa 2020, dar la sta este de trei ori mai mare, daca vrem sa ajungem la media europeana pe tara, trebuie sa mergem in acele zone dezavantajate si sa urcam nivelul de acolo. Inca de la 14 ani, copilul trebuie responsabilizat, trebuie sa fie invatat de mic sa ia decizii singur astfel incat la 14 sa fie capabil de decizii corecte, informate, pe baza de rationament, de argumente.

acum 107 luni (7 Aug 2015)

Invatamant obligatoriu de la gradinita si pana la sfarsitul clasei a XII-a, introducerea unei note minime de admitere la liceu (nota 5), un an de invatamant preprofesional pentru elevii care nu reusesc sa ia aceasta nota si eliminarea traditiei de avizare a manualelor auxiliare de catre Ministerul Educatiei.

Acestea sunt cateva dintre prevederile trecute in primul draft pentru o noua Lege a Educatiei in urma discutiilor cu principalii actori din sistem: reprezentantii profesorilor, studentilor, elevilor, parintilor si expertilor din cadrul structurilor coordonate de Ministerul Educatiei.

Draftul de lege mai arata o atentie deosebita acordata invatamantului special si un invatamant profesional care poate fi finalizat pana la varsta de 24 de ani, nu doar pana la 18 cat prevede actuala Lege a Educatiei.

In ceea ce priveste Evaluarea Nationala, care ar fi urmat sa includa probe transdisciplinare, acestea sunt eliminate din prezentul draft de lege, la propunerea Consiliului National de Evaluare si Examinare (CNEE).

De asemenea, s-a propus introducerea finantarii de baza si pentru copiii din crese, pentru a avea cifra de scolarizare si in invatamantul anteprescolar.

In ceea ce priveste administrarea unitatilor de invatamant, inspectorii scolari si profesorii au propus ca directorii de scoli sa nu mai fie obligati sa-si asume public raspunderea pentru performantele unitatii pe care o conduc. Studiile internationale si cele nationale, inclusiv un studiu de la UNICEF care arata ca fiecare an petrecut in scoala aduce 8% la veniturile personale. Spre exemplu, daca luam studiul OECD despre profesionaismul profesoral, vedem ca o proportie foarte mare, peste 80% din profesorii din Romania sunt multumiti de faptul ca sunt profesori, sunt multumiti de conditiile de munca si de salariile respective. Aici noi stam cel mai prost din UE la salariul brut in euro, sunt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro