Statul se bate cu chinezii ca sa rascumpere actiunile Enel vandute acum noua ani

Nicolescu a afirmat ca activitatea de distributie a energiei este considerata strategica de catre statul roman, mai ales in zona Dobrogea, tinand cont de ceea ce se intampla in estul tarii. Grupul italian a cumparat in anul 2005 pachetul de 51% din actiunile Electrica Banat si Electrica Dobrogea de la statul roman pentru suma de 69,1 milioane de euro, respectiv 42,7 milioane de euro.

acum 72 luni (17 Sep 2014)

Nicolescu a afirmat ca activitatea de distributie a energiei este considerata strategica de catre statul roman, mai ales in zona Dobrogea, tinand cont de ceea ce se intampla in estul tarii. Ministrul a subliniat: "Nu incurajam pe nimeni sa depuna oferta pentru cumpararea distributiei din Dobrogea, mai ales ca exista interes din partea unor companii de stat romanesti". Iar daca statul va deveni proprietar, ANRE va fi timorata daca vreun politruc va fi pus sef si nu il va putea sanctiona", este de parere Otilia Nutu, expert in energie, Expert Forum. Aceasta spune ca sintagma "activitatea de distributie este strategica pentru statul roman" ar trebui sa se reflecta si in Legea energiei, care nu prevede cine este responsabil in cazul in care "pica" reteaua de curent in toata tara.

Statul doreste sa apeleze la dreptul de preemptiune convenit prin contractul de vanzare pentru a reintra in posesia actiunilor vandute anterior. Reamintim faptul ca, recent, o alta companie din aceeasi tara, China General Nuclear Power Corp (CGN), a fost aleasa de catre Nuclearelectrica drept investitorul calificat pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, urmatoarea etapa fiind pe data de 24 septembrie, cand compania asiatica va depune oferta.

Profit imediat dupa cumparare

Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie electrica din Romania, a anuntat ca vrea sa vanda operatiunile din Romania pana la sfarsitul acestui an. Grupul italian are probleme financiare si doreste ca, pana la finele anului, sa scape de activele din Slovacia si Romania, sperand sa obtina 4,4 miliarde de euro.

In tara noastra, compania are peste 4.000 de angajati si ofera servicii unui numar de 2,7 milioane de clienti din trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea.

Grupul italian a cumparat in anul 2005 pachetul de 51% din actiunile Electrica Banat si Electrica Dobrogea de la statul roman pentru suma de 69,1 mi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro