Statul, rugat sa incaseze impozitul pe bacsis. Guvernul s-a razgandit
Am explicat celor de la Finante ca sunt unitati cu 500 de angajati si ca este complicat ca zi de zi acestia sa completeze in registru". Corina Martin, presedintele Asociatiei Litoral-Delta Dunarii (ALDD) si vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), spune ca "atunci cand am discutat cu cei de la Finante legalizarea bacsisului am gandit-o si am cerut-o bineinteles pentru industria turistica, nu si pentru taximetristi si coafeze. Impozitul forfetar, o necesitate "Ne temem ca o idee buna, cum este cea a renuntarii la impozitarea profitului reinvestit, va avea o metodologie de punere in aplicare atat de complicata incat se va renunta si la ea.
Dupa ce Fiscul a inchis mai multe restaurante fiindca inspectorii au gasit bani in plus la ospatari, organizatiile patronale din turism au solicitat statului sa impoziteze bacsisul. Poftiti nota de plata!", zambeste politicos ospatarul, intinzand o bucata de hartie, si nu un bon fiscal. "Solicitarile au fost de amanare a taxarii bacsisului sau de anulare a lui. Vom introduce probabil de la 1 ianuarie anul viitor un impozit forfetar. Exista un proiect in Parlament care se afla la Camera Deputatilor in acest moment si vom incerca sa introducem in Codul Fiscal prevederile acestui impozit forfetar dupa ce patronatele din turism se vor mai uita pe text inca o data", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor.
Legiferarea bacsisului, care trebuie evidentiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusa prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 8/2015. De asemenea, s-a introdus obligativitatea introducerii registrului de bani personali, ospatarii, taximetristii, vanzatoarele si toti cei care ar putea primi bacsis trebuind sa-si declare banii in fiecare zi inaintea inceperii programului de lucru. Era necesara o simplificare a procedurilor, poate sa nu se impoziteze, ci doar sa se emita bon fiscal, dar legalizarea este corecta si necesara. Asa cum eu, pe plaja, sunt obligat sa am un aparat mobil pentru plata cu cardul, tot asa pot avea si cei care fac livrari la domiciliu", a declarat, pentru Romania libera, Virgil Stancu, reprezentantul Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) in relatia cu statul. Acelasi lucru ni l-a confirmat si Mohammad Murad, presedintele FPTR: "Am cerut amanarea aplicarii impozitarii bacsisului pana la 1 ianuarie 2016 pentru ca metodologia este foarte complexa si s-ar crea haos. Astfel se va renunta si la introducerea registrului de bani personali. Este un bonus pe care il incaseaza direct cel care serveste si de aceea nu mai este nevoie nici de registru. Am explicat celor de la Finante ca sunt unitati cu 500 de angajati si ca e... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro