Statul Islamic, un "monstru" perfect organizat

Comentand acest mod de folosire foarte complicat, Charlie Winter, cercetator la Universitatea de stat din Georgia, SUA, a precizat sa nu ne lasam inselati in ce priveste natura SI: "Departe de a fi o armata de fanatici sangerosi si irationali, SI este o organizatie politica si cu o infrastructura extrem de complicata si bine planificata". Consecintele transferurilor iresponsabile de arme spre Irak si Siria si capturarea lor de catre SI trebuie sa fie un semnal de alarma pentru exportatorii de arme din lume si Amnesty cere un embargo total al livrarilor de arme spre fortele guvernamentale siriene.

acum 52 luni (9 Dec 2015)

Intitulat "Principiile de administrare a Statului Islamic", el a fost scris anul trecut de egipteanul Abu Andullah, dupa proclamarea "califatului islamic" de catre liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, in iunie 2014. Manualul defineste aspiratiile de intarire a SI si modul in care a reusit sa se demarcheze ca grupul jihadist cel mai bogat si cel mai destabilizator din ultimii 50 de ani.

Destinat membrilor SI, documentul trateaza diverse aspecte ale administratiei teritoriilor controlate de organizatia terorista - stabilirea relatiilor internationale, resursele petroliere, gradele in vigoare din armata islamica, propaganda, dar si toate aspectele cotidiene ca sanatate, educatie, comert, comunicatii sau locuri de munca. Documentul dezvaluie in premiera ca SI, de la primele succese, a decis sa formeze copii-soldati, asa cum au ilustrat videourile cu executii de ostatici si prizonieri comise de copii. Acestia din urma vor merge anual la cursuri de reciclare de cate 15 zile pentru a fi pusi la curent cu "ultimele moduri de folosire a armelor, strategia si tehnologiile militare".

Adaptarea doctrinei militare

Cotidianul britanic a colaborat cu cercetatorul Aymenn Al-Tamimi, care explica faptul ca acest document provine de la "un om de afaceri care lucreaza in sanul SI" si precizeaza scopul politic al organizatiei jihadiste. Comentand acest mod de folosire foarte complicat, Charlie Winter, cercetator la Universitatea de stat din Georgia, SUA, a precizat sa nu ne lasam inselati in ce priveste natura SI: "Departe de a fi o armata de fanatici sangerosi si irationali, SI este o organizatie politica si cu o infrastructura extrem de complicata si bine planificata". Generalul (in rezerva) Stanley McChrystal, care a condus unitati militare care au contribuit la distrugerea organizatiei predecesoare SI in Irak din 2006 pana in 2008, a declarat ca, daca este autentic, documentul este fascinant si ar trebui citit de toata lumea, in special de decidentii din Ves... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro