Statul Islamic bate la usa Romaniei. Cine si cum va raspunde?

Statul Islamic bate la usa Romaniei. Cine si cum va raspunde?

> Despre Statul Islamic s-a discutat foarte mult in ultima vreme, inclusiv in presa din Romania, insa, de cele mai multe ori, discutia s-a purtat in contextul unui fapt implinit, unui dat atribuit stereotipurilor si prejudecatilor pe care le regurgitam cu fiecare ocazie cand vine vorba de Orientul Mijlociu.Cu toate ca rapirile si decapitarile ostaticilor acestei organizatii sunt fapte mai mult decat socante si condamnabile, ele sunt, in realitate, rezultatul unui sir lung de politici esuate cu privire la Orientul Mijlociu.

acum 66 luni (6 Oct 2014)

>

Despre Statul Islamic s-a discutat foarte mult in ultima vreme, inclusiv in presa din Romania, insa, de cele mai multe ori, discutia s-a purtat in contextul unui fapt implinit, unui dat atribuit stereotipurilor si prejudecatilor pe care le regurgitam cu fiecare ocazie cand vine vorba de Orientul Mijlociu.Cu toate ca rapirile si decapitarile ostaticilor acestei organizatii sunt fapte mai mult decat socante si condamnabile, ele sunt, in realitate, rezultatul unui sir lung de politici esuate cu privire la Orientul Mijlociu.

Originile esecului

Aceasta problematica isi are originea, atat istorica, cat si ideologica, in doua aspecte extrem de importante cand vine vorba de relatia dezvoltata de Europa (si aici, prin extensie institutional-militara, putem include si Statele Unite) cu lumea araba. Atat in perioada coloniala clasica, cat si in secolul trecut-inceputul relatiilor post-colonialiste britanice in Palestina sau a celor franceze in Yemen-, raportul de putere a fost unul disproportionat si neinclusiv.

In iulie 2003, in Irakul "eliberat" de trupele coalitiei, trupe ce aveau sa includa cateva saptamani mai tarziu si soldati romani, s-a pus bazele unui guvern de tranzitie in care toata lumea a avut un cuvant de spus. Paul Bremer, omul responsabil cu restabilirea ordinii in Irakul post-Saddam, a tratat atat lideri irakieni cat si populatia civila cu superficialitate si de pe pozitii de inegalitate socio-culturala, atitudini puternic ancorate in mentalitatea occidentala post-colonialista. Peste 400 de mii de soldati irakieni au ramas atunci nu numai fara salarii si privilegii, dar si fara cel mai important atribut al unui barbat din Orientul Mijlociu-statutul social. Fortele Coalitiei nu au prezentat si nu s-au purtat in cei 11 ani de la invadarea Irakului intr-un mod ce ar dovedi ca exista o viziune clara, durabila si sustenabila cu privire la viitorul acestei regiuni. Lipsa unor politici coerente a dus, in realitate, la cr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro