Statul de drept, o gluma

Pentru ca ce treaba au politicienii nostri cu statul de drept, cand cel mai important partid din Romania e condus de un condamnat penal, cand al doilea cel mai important partid din Romania ne propune pentru functia de primar al Capitalei fie un personaj prins de DNA inca dinainte de a se inscrie in cursa electorala, fie un nationalist cu simpatii legionare, fie o copie palida a unei stersaturi?

acum 55 luni (27 Apr 2016)

Gata, e oficial, nu le mai pasa de noi. Sunt atat de disperati sa-si pastreze functiile, privilegiile si banii, ca acum chiar nu mai dau doi bani pe voturile noastre, pe opiniile noastre, nici macar pe mult invocata putere a Facebook-ului nostru. Dispretul fata de electorat si fata de regulile statului de drept reprezinta singura lege pe care o mai respecta politicienii romani.

Credeam, in optimismul nostru aproape naiv de la finele anului trecut, ca actiuni precum cele care au avut loc in ultimele doua saptamani nu vor mai fi posibile. Jocul penibil de-a candidatura interpretat de PNL si Marian Munteanu, nerusinarea lui Liviu Dragnea de a nu pleca dupa o condamnare penala, tupeul de a reveni al lui Cristian Popescu Piedone dupa tragedia "Colectiv" sunt fapte care te lasa fara grai chiar si dupa 26 de ani de salbaticie politica, in care ar fi trebuit cumva sa ne calim in fata atator ticalosii. Nu mai departe de marti, Comisia juridica din Senat a aprobat un proiect de lege care reprezinta bomboana de pe coliva acestei triste campanii pre-electorale. Desi ajunsese pana aproape de fazele finale prin Parlament, proiectul ei a fost amanat si dupa ce "Romania libera" a avertizat, pe 28 martie, in legatura cu "bomba" care se pregateste in Senat. O initiativa aproape identica a unor parlamentari PSD, UNPR si UDMR, adoptata deja de Camera Deputatilor anul trecut, a primit ieri aviz pozitiv si la Senat.

De ce este acest proiect de lege o "bomba"? In actuala legislatie, amendata de Curtea Constitutionala, daca un politician declarat incompatibil a ocupat functia de primar, viceprimar sau consilier local, nu mai poate ocupa nici o functie publica pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului. Initial, si aici exista o portita, care a si fost folosita de Mircea Diaconu, cel care a fost gasit incompatibil ca director de teatru, dar a putut candida ca europarlamentar. "Atribuirea pentru sintagma ┬źaceeasi functie┬╗ a intelesului unic de functia care a gen... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro