Statul, complice la "fabricile de diplome" din Arad: ARACIS stia ca universitatile au "un grad de incredere limitat"

Institutia care trebuia sa verifice calitatea invatamantului superior cunostea de ani de zile existenta unui management defectuos la universitatile "Vasile Goldis" si "Aurel Vlaicu", vizate - astazi - de o ampla ancheta de coruptie. De veghe invatamantului superior Misiunea ARACIS este de a efectua evaluarea externa a calitatii educatiei oferite de institutiile de invatamant superior si de alte organizatii furnizoare de programe de studii specifice invatamantului superior, cu scopul de a testa, pe baza standardelor de calitate, capacitatea organizatiilor furnizoare de educatie de a satisface asteptarile beneficiarilor, a contribui la dezvoltarea unei culturi institutionale a calitatii invatamantului superior.

acum 76 luni (26 Jul 2017)

Institutia care trebuia sa verifice calitatea invatamantului superior cunostea de ani de zile existenta unui management defectuos la universitatile "Vasile Goldis" si "Aurel Vlaicu", vizate - astazi - de o ampla ancheta de coruptie.

Peste 100 de perchezitii domiciliare au avut loc, ieri, la cadre didactice si studenti din cadrul a doua universitati, "Aurel Vlaicu" si "Vasile Goldis" din Arad, sub aspectul savarsirii unor infractiuni de coruptie.

Parchetul General sustine ca mai multe cadre didactice au desfasurat activitati ilegale constand in pretinderea si primirea unor foloase necuvenite cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline sau la master (unele sustinute chiar in afara perioadei de examinare).

Din documentele consultate de "Romania libera" reise, insa, ca Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) cunostea de cel putin patru ani neregulile uriase existente la cele doua institutii de invatamant superior.

Termenul de un an pentru reabilitare - nerespectat

In anul 2013, ARACIS a facut o "evaluare externa a calitatii academice din institutia de invatamant acreditata Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad".

Raportul mentioneaza: "In urma discutiilor purtate in cadrul sedintei din 25 iulie 2013 si avand in vedere totalitatea documentelor si informatiilor avute la dispozitie, Consiliul ARACIS a avizat acordarea calificativului «grad de incredere limitat»… Consiliul ARACIS constata ca acest calificativ reflecta efectele negative asupra calitatii ale numeroaselor deficiente constatate si consemnate in raportul directorului de misiune si al coordonatorului".

Agentia acorda o perioada scurta pentru ca Universitatea "Aurel Vlaicu" sa isi imbunatateasca standardele de calitate. "Dupa un an de la finalizarea evaluarii, universitatea este obligata sa depuna la ARACIS un raport in care sa dovedeasca indeplinirea cerintelo... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro