Statul a predat monopolul asigurarilor catre grupurile straine

Concret, un sofer de 35 de ani din Bucuresti care conduce un Logan de 1,6 litri va trebui sa dea in jur de 950 de lei pe an pentru RCA la Omniasig, desi anul trecut o polita obligatorie putea fi achizitionata si cu 420 de lei.

acum 45 luni (2 Sep 2016)

Direct, prin masurile luate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si indirect, prin pretextul oferit de cererea CNADNR, statul roman condus de Guvernul Victor Ponta a cedat, practic, monopolul asigurarilor catre companiile straine.

Ramase fara concurenta, cele doua firme detinute de Vienna Insurance Group (VIG) in Romania, Asirom si Omniasig, au devenit foarte active pe piata RCA, desi inainte de falimentul Astra aratau ca vor sa reduca subscrierile pe acest segment. Profitand si de problemele prin care trec City Insurance si Carpatica, una falimentara si cealalta aproape de faliment prin vointa ASF, VIG a reusit sa acapareze mai bine de 70% din vanzarile de RCA in primele sase luni ale acestui an. Asirom subscrie masiv inclusiv pe segmente de clienti pe care le considera extrem de riscante si inabordabile, cum ar fi tinerii cu varsta sub 25 de ani sau masinile utilitare ori pentru transport de calatori.

Cum orice sofer din Romania trebuie sa aiba asigurare RCA, altfel riscand o amenda de 1.000 de lei si anularea talonului masinii, clientii vor fi nevoiti sa achite primele cerute de membrii grupului VIG si de Allianz Tiriac. Iar aceste prime sunt si de doua ori mai mari decat cele practicate de alte societati de asigurari care vand asigurari RCA si in special fata de cele vandute de Astra.

Este de ajuns sa consultati calculatoarele unui broker ca sa vedeti ca, fata de anul trecut, cel mai ieftin RCA a ajuns azi sa coste chiar si dublu. Concret, un sofer de 35 de ani din Bucuresti care conduce un Logan de 1,6 litri va trebui sa dea in jur de 950 de lei pe an pentru RCA la Omniasig, desi anul trecut o polita obligatorie putea fi achizitionata si cu 420 de lei. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro