Statele Unite felicita tarile din NATO care si-au marit bugetul Apararii. Care e situatia Romaniei

De asemenea, SUA au luat act de angajamentul Romaniei (exprimat, la inceputul anului 2015, de preşedintele Iohannis), de a ajunge la procentul de 2 la sută din PIB, alocat pentru Apărare, in anul 2017.

acum 70 luni (9 Dec 2015)

21 dintre cele 28 de ţări membre NATO şi-au mărit cheltuielile pentru Apărare pe parcursul anului 2015, iar Statele Unite salută aceste decizii, au declarat oficiali din cadrul Misiunii SUA la NATO.

Consilierul adjunct James Hursch a precizat, la Bruxelles, că printre statele care au decis cele mai substanţiale creşteri ale bugetului Apărării se numără Marea Britanie, Franţa şi, desigur, SUA. La polul opus se află ţările cu cheltuieli militare modeste, sub 2 la sută din PIB şi fără o tendinţă clară de majorare.

Reprezentanţii SUA la NATO au menţionat, in acestă categorie, următoarele şapte state: Albania,Belgia, Bulgaria, Grecia (care are, totuşi, 2 la sută din PIB pentru Apărare), Islanda, Italia şi Romania.

Oficialii americani de la Bruxelles au făcut aceste precizări in cadrul unei intalniri cu un grup de jurnalişti din state NATO.

Citeşte şi: Romania alocă pentru Apărare mai puţini bani decat in anul 1989

Răspunzand la intrebarea ziarului Romania Liberă, consilierul adjunct american, James Hursch, a explicat că, in cazul Romaniei, merită totuşi salutat faptul că "s-a oprit descreşterea" cheltuielilor militare. De asemenea, SUA au luat act de angajamentul Romaniei (exprimat, la inceputul anului 2015, de preşedintele Iohannis), de a ajunge la procentul de 2 la sută din PIB, alocat pentru Apărare, in anul 2017.

Cu privire la cheltuielile militare ale SUA, membrii Misiunii americane la NATO au precizat că ele cresc, in anul fiscal 2015 - 2016, cu şase la sută faţă de anul fiscal anterior. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro