Statele Unite au instituit noi sanctiuni impotriva Rusiei. Ar trebui sa se pozitioneze Romania in vreun fel?

Statele Unite au instituit noi sanctiuni impotriva Rusiei. Ar trebui sa se pozitioneze Romania in vreun fel?

> Reactia de la Moscova nu a intarziat sa apara, dar a venit nu din partea lui Vladimir Putin, ci a premierului Medvedev, care a declarat ca aceste sanctiuni sunt un razboi commercial de amploare, iar speranta ca vor exista legaturi imbunatatite cu administratia de la Washington nu mai exista. Totodata, ar trebui intarita colaborarea cu administratia de la Washington pentru a vedea daca exista planuri concrete de diversificare a aprovizionarii cu gaz, in cazul in care proiecte de tipul Nord Stream 2 nu se vor realiza si in ce masura Romania ar putea beneficia de pe urma unor investitii ale SUA in acest domeniu pe teritoriul Europei.

acum 31 luni (7 Aug 2017)

>

Reactia de la Moscova nu a intarziat sa apara, dar a venit nu din partea lui Vladimir Putin, ci a premierului Medvedev, care a declarat ca aceste sanctiuni sunt un razboi commercial de amploare, iar speranta ca vor exista legaturi imbunatatite cu administratia de la Washington nu mai exista. Martin Schafer, purtatorul de cuvant al MAE german (detinut de SPD), a declarat ca SUA nu pot impune sanctiuni pentru a servi interesele industriei americane.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca se analizeaza in prezent impactul acestor masuri la adresa intereselor UE si, daca analiza va arata ca aceste interese sunt afectate, se va trece la actiuni concrete, fara a preciza ce anume are in vedere. Frica de a avea in continuare dependenta de gazul rusesc este foarte mare. De asemenea, se refera la orice companie care desfasoara afaceri cu Federatia Rusa in domeniul militar - o masura care va afecta exporturile de armament rusesc. Persista inca amintirea neplacuta a utilizarii acestui instrument de catre Barack Obama pentru a ajunge la un acord cu Iranul.

Donald Trump nu poate face nimic pentru a impiedica sanctiunile ce vor fi aplicate Federatiei Ruse si partenerilor sai comerciali.

Donald Trump va trebui sa certifice faptul ca toate conditiile care au dus la aceste sanctiuni nu mai exista, ceea ce inseamna intoarcerea peninsulei Crimeea la Ucraina si incetarea oricarui sprijin al Federatiei Ruse pentru separatistii din estul Ucrainei. Sanctiunile la adresa firmelor de IT pot inceta daca exista probe suficiente ca Federatia Rusa nu mai sustine atacuri informatice asupra unor tari sau lideri occidentali. Este greu de crezut ca vreodata Federatia Rusa va renunta la actuala sa politica. Totusi, chiar si in cazul putin probabil in care ar face-o, Congresul va avea la indemana 30 de zile pentru a analiza daca Presedintele poate emite sau nu un ordin executiv prin care sa procedeze corect. Aceasta clauza se ap... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro