Start la Cannes 2016, editia cu doua filme romanesti in competitie. Scurta prezentare si ce sperante are Romania

Start la Cannes 2016, editia cu doua filme romanesti in competitie. Scurta prezentare si ce sperante are Romania

Afisele anunta filme de Pedro Almodovar (foto jos centru), de Ken Loach, de Xavier Dolan, de Bruno Dumont, de Jim Jarmusch, de Sean Penn, de Luc si Jean-Pierre Dardenne (dublu laureati cu Palme d'Or)... Ca sa nu mai vorbim ca avem si un film de debut la Un certain regard ("Caini", de Bogdan Mirica), si doua scurtmetraje, unul in competitia de scurtmetraje ( de Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga) si altul in competitia filmelor de scoala, Cinefondation (de Alexandru Badea). Ceremonia va fi transmisa de Canal+, o televiziune care, nici ea, nu se simte prea bine, cu pierderi estimate la 460 de milioane de euro, drept care, fata de alti ani, a introdus o politica de austeritate si la Cannes (fara petreceri, fara multi delegati, fara multe transmisii etc).

acum 89 luni (11 May 2016)

cel mai vizibil e cel de pe Carlton, cu Julia Roberts si George Clooney, in Money Monster, un nou film de Jodie Foster.

Oricat de amestecata ar fi vremea, puhoiul de fani ar astepta si la minus 20 de grade sa o vada in marime naturala, urcand scara rosie la bratul lui George Clooney! Afisele anunta filme de Pedro Almodovar (foto jos centru), de Ken Loach, de Xavier Dolan, de Bruno Dumont, de Jim Jarmusch, de Sean Penn, de Luc si Jean-Pierre Dardenne (dublu laureati cu Palme d'Or)... Chiar daca a fost si a ramas, mereu, "cel mai mare festival de film al planetei", Cannes-ul a avut si editii citusi de putin "mari". Calitatea unei editii nu e data de stralucirea unor staruri, nici de grandoarea unor evenimente paralele, culturalo-mondene, nici de numele oricat de sonore din program, ci de un singur lucru: forta filmelor din concurs. Bineinteles ca, inca din prima zi, inainte de toate proiectiile, bursa pronosticurilor intra intr-o febrilitate pe cit de induiosatoare pe atit de stupida, pentru ca nimeni nu poate anticipa ce se va intimpla, cu adevarat, la aceasta ruleta caneza.

Cristi Puiu si Cristian Mungiu

Oricum ar fi, "de-o fi una, de-o fi alta", editia 2016 va ramane in istorie, pentru noi, ca "editia cu doua filme romanesti in competitie" ("Sieranevada", de Cristi Puiu, si "Bacalaureat", de Cristian Mungiu), ceea ce e un lucru - nu mi-am uitat adjectivele acasa - formidabil si incredibil! Din peste 1800 de filme primite de pe tot globul, selectionerii au ales doar 21 pentru competitie, reprezentand 14 "nationalitati" (judecand strict dupa nationalitatea regizorului, pentru ca, altfel, majoritatea sunt coproductii, cu echipe si cu finantari extrem de diverse); Am citit undeva, pe o agentie de stiri de acasa, ca "amandoua filmele au fost atit de bune incit nu au putut fi refuzate". In fapt, gestul selectionerilor de a alege nu unul, ci doua filme romanesti in aceeasi competitie semnifica altceva: e vorba de recunoasterea unui anum... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro