Stalingradul de la Rasarit: marea infrangere a armatei japoneze in Al Doilea Razboi Mondial

Stalingradul de la Rasarit: marea infrangere a armatei japoneze in Al Doilea Razboi Mondial

Burma-lume in sine si punte intre civilizatii Statul contemporan numit Burma sau Mynamar se gaseste in sud-estul Asiei si poseda o suprafata de 676.578 kilometri patrati, dintre care 653.508 sunt de uscat si 23.070 km apa, cu o lungime totala a granitelor de circa 8.000 de kilometri. Leadership, Strategy, Conflict, Osprey Publishing, West Way/Oxford, 2011, p.29 - vezi si harta interactiva furnizata de cei de la BBC In cele din urma restul trupelor Armatei a XIV-a i-au intalnit pe niponi la finele lui aprilie reusind sa despresureze zona si sa ii goneasca pana la inceput de iunie. Pentru o reprezentare grafica a eroismului si memoriei evenimentului avem documentarul de mai jos: [1] De asemenea, recomand un reportaj mai amplu realizat de Al Jazeera care descrie biografia unui cetatean nigerian ce a luptat la Kohima in cadrul fortelor britanice: Lectii invatate Saga bataliei de la Imphal & Kohima poate fi citita ca un manual de invataminte atat in mod restrans, pentru relevanta celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cat si mai amplu, pentru ceea ce inseamna actiunea umana colectiva.

acum 57 luni (31 Aug 2015)

Specificul teatrului de lupta din Pacific era diferit de masa continentala, astfel incat raspandirea trupelor nipone in mai multe sectoare putea masca inclinarea balantei impotriva tarii lor. Intr-o astfel de conjuctura, armatele japoneze au patruns in Burma/Myanmar, planuind ca de aici sa lanseze ofensiva impotriva britanicilor din India. Reusita actiunii ar fi trebuit sa subrezeasca Imperiul Britanic, sa ii elibereze pe indieni de sub dominatia europeana si, deasupra tuturor, sa consolideze acea sfera de co-prosperitate asiatica mult trambitata de elita aflata la conducere la Tokyo. Burma-lume in sine si punte intre civilizatii

Statul contemporan numit Burma sau Mynamar se gaseste in sud-estul Asiei si poseda o suprafata de 676.578 kilometri patrati, dintre care 653.508 sunt de uscat si 23.070 km apa, cu o lungime totala a granitelor de circa 8.000 de kilometri. Populatia de mai bine de 56.300.000 locuitori se compune din majoritarii burmezi (68%) carora li se adauga diferite minoritati: shan, karen, rohingya, indieni, chinezi, mon si altii. Nici resursele naturale nu sunt mai putin variate, astfel ca inca de la inceputul secolului XX Burma se situa pe primele locuri in lume la exportul de lemn de tec, petrol si wolfram/tungsten.

De-a lungul secolelor, Burma, punct de tranzitie intre culturi, a orbitat in sfera de atractie a hinduismului, iar din punct de vedere politic regatele burmeze si cele hinduse au interactionat in varii tonalitati, pasnic ori conflictual.

Negustori britanici si muncitori indieni s-au stabilit in Asia de Sud-Est, intr-atat incat orasul Rangoon ajunsese a fi cunoscut mai mult prin peisajul uman indian decat dupa cel al bastinasilor. Drept urmare, cresterea nationalismului birmanez si furia dubla impotriva britanicilor si sud-asiaticilor a determinat elitele din Londra sa separe Burma de India prin Constitutia din 1935, intrata in vigoare doi ani mai tarziu.

Mizele razboiului

Preocupat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro