Spunem adio redeventelor la titei?

Guvernul intentioneaza sa renunte la actualul sistem de redevente in domeniul exploatarii titeiului si gazelor, acesta urmand sa fie inlocuit de un impozit pe profiturile din exploatare care prezinta insa riscul ca este greu verificat de catre stat. "Am confirmat faptul ca sistemul de redevente va fi un sistem care sa asigure, sigur, resurse bugetare la media europeana, insa nu va descuraja investitiile, nu va fi un sistem in care sa incercam sa luam prea mult, pentru ca, daca vrei sa iei prea mult, dupa aia nu mai ai de la cine. Potrivit consultantilor fiscali, in Romania sunt mai putin de 100 de inspectori fiscali care sa fie in masura sa verifice operatiunile cu preturi de transfer, metoda prin care multinationalele isi diminueaza semnificativ profiturile pentru care platesc impozite.

acum 116 luni (23 Nov 2014)

Guvernul intentioneaza sa renunte la actualul sistem de redevente in domeniul exploatarii titeiului si gazelor, acesta urmand sa fie inlocuit de un impozit pe profiturile din exploatare care prezinta insa riscul ca este greu verificat de catre stat.

Deoarece actualele cote de redevente petroliere sunt valabile pana la 31 decembrie 2014, nivelul acestora fiind stabilit in urma cu 10 ani, la momentul privatizarii Petrom, Guvernul se gandeste la un nou sistem de taxare a investitorilor dn industria de petrol si gaze. De 10 ani Guvernul se afla sub tirul criticilor publice potrivit carora redeventele platite de OMV Petrom sunt printre cele mai mici din lume.

Potrivit Hotnews.ro, cabinetul Ponta urmeaza sa aprobe un proiect de ordonanta de urgenta care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obtinut din exploatare, in loc de redevente. Astfel, companiile petroliere vor fi exceptate de la taxa speciala de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, taxa care se aplica din februarie 2013. De asemenea, se renunta la taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor. Companiile petroliere vor mai fi exceptate si de la plata taxei de 1% din valoarea constructiilor speciale aplicate in cazul sondelor din Marea Neagra. "Am confirmat faptul ca sistemul de redevente va fi un sistem care sa asigure, sigur, resurse bugetare la media europeana, insa nu va descuraja investitiile, nu va fi un sistem in care sa incercam sa luam prea mult, pentru ca, daca vrei sa iei prea mult, dupa aia nu mai ai de la cine. Noua lege este discutata in primul rand cu Banca Mondiala, cu Fondul Monetar International, si va fi pusa in dezbaterea mediului de afaceri la inceputul anului viitor, pentru ca acea obligatie a statului roman de a nu modifica sistemul redeventelor expira pe 31 decembrie 2014", spunea Ponta, aflat in SUA. In absenta unui Fisc performant, cu ajutorul tranzactiilor fictive, derulate la preturi ar... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro