Spune-mi ce parinti ai, ca sa-ti spun ce fel de adult esti

Spune-mi ce parinti ai, ca sa-ti spun ce fel de adult esti

Daca figurile de atasament nu sunt disponibile si suportive, copilul nu va obtine securitatea de care are nevoie, mai spune psihoterapeutul: "Mai tarziu, in viata de adult, exista o probabilitate mai mare sa apara indoieli secundare cu privire la propria eficacitate, la intentiile celor din jur si sunt adoptate strategii secundare de reglare afectiva. Atasamentului de tip evitant: primeaza dorinta de independenta Parintii care resping si minimizeaza importanta si influenta relatiilor de atasament, transforma copiii lor in adulti evitanti, care ajung sa dezvolte modele in care fie au convingerea ca ei sunt buni si puternici, in timp ce ceilalti sunt slabi si inadecvati, fie, din contra, au sentimentul ca ei au probleme, sunt dependenti si lipsiti de resurse ca sa faca fata problemelor si ca ceilalti ii pot respinge si pedepsi.

acum 102 luni (14 Jan 2016)

"Tiparele de atasament ale parintilor influenteaza tiparul de atasament al copilului, care la randul sau va duce acest model mai departe, in relatiile viitoare.

Atasamentul securizant si autonom

Cel mai benefic copilului si viitorului adult este atasamentul securizant si autonom, asigurat atunci cand vorbim de parinti flexibili, deschisi propriilor emotii, care permit copiilor sa exploreze mult.

"Interactiunile cu figurile de atasament suportive, disponibile, contribuie la functionarea eficienta a sistemului de atasament, ceea ce conduce la formarea de credinte sanatoase.

Daca figurile de atasament nu sunt disponibile si suportive, copilul nu va obtine securitatea de care are nevoie, mai spune psihoterapeutul: "Mai tarziu, in viata de adult, exista o probabilitate mai mare sa apara indoieli secundare cu privire la propria eficacitate, la intentiile celor din jur si sunt adoptate strategii secundare de reglare afectiva. Astfel, fie vorbim despre hiperactivare, atunci cand persoana depune efort intens pentru a obtine apropiere, atentie si sprijin, pentru ca avem de a face cu hipersensibilitate la semne de abandon, fie apare inactivarea sistemului de atasament care se caracterizeaza prin inhibitie in cautarea apropierii", explica Erna Constantin.

Atasamentului de tip evitant: primeaza dorinta de independenta

Parintii care resping si minimizeaza importanta si influenta relatiilor de atasament, transforma copiii lor in adulti evitanti, care ajung sa dezvolte modele in care fie au convingerea ca ei sunt buni si puternici, in timp ce ceilalti sunt slabi si inadecvati, fie, din contra, au sentimentul ca ei au probleme, sunt dependenti si lipsiti de resurse ca sa faca fata problemelor si ca ceilalti ii pot respinge si pedepsi.

"Pe fondul atasamentului de tip evitant, pensoana tinde sa-si idealizeze parintii si felul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro