Spovedania ucigasului condamnat la moarte in comunism: Chinezul, omul care a terorizat Deva anilor '80, prins dupa ce si-a cheltuit prazile cu lautarii

Spovedania ucigasului condamnat la moarte in comunism: Chinezul, omul care a terorizat Deva anilor '80, prins dupa ce si-a cheltuit prazile cu lautarii

Intr-o dimineata de iulie 1985, barbatul de 31 de ani a intrat in casa a doi batrani din Deva si i-a ucis cu sange rece pentru a-i jefui de averea pastrata intr-un dulap. Trifan a dat 300 de lei unui cersetor, apoi si-a cumparat un trening nou si o pereche de adidasi si a comandat un costum pentru care a achitat 800 de lei si 300 de lei drept ciubuc croitorului. Chinezul a fost prins in seara de 26 iulie 1985, dupa ce Militia a fost informata ca in restaurantul "Turist" din Deva un barbat comandase un meniu de 24 de lei si a platit cu o bancnota de 100 de lei, refuzand sa primeasca restul.

acum 103 luni (24 Dec 2015)

Doua crime savarsite la mijlocul anilor 1980 au tulburat comunitatea din Deva, iar autorul lor, supranumit Chinezul, a devenit un personaj sinonim cu teroarea. Doi batrani au murit in chinuri, iar ucigasul era de negasit, pentru o perioada. In timp ce autoritatile isi foloseau toate mijloacele pentru a-l identifica pe Vasile Trifan (Chinezul), acesta isi petrecea ultimele zile de libertate in petreceri de lux in restaurantele din municipiu, platite cu averile obtinute de la victimele ucise sau jefuite.

Scenele crimelor comise de Vasile Trifan seamana pana la un punct cu povestea dramatica din celebrul roman "Crima si Pedeapsa", de Feodor Dostoievski. Intr-o dimineata de iulie 1985, barbatul de 31 de ani a intrat in casa a doi batrani din Deva si i-a ucis cu sange rece pentru a-i jefui de averea pastrata intr-un dulap.

In dimineata de 19 iulie, 1985, barbatul de 31 de ani a intrat in curtea sotilor Rusu, care locuiau intr-o casa pe fosta strada 6 Martie din Deva, cu intentia de a-i jefui pe cei doi locatari. A fost surprins insa de proprietara casei, Lucretia Rusu. Dupa asta, am continuat sa caut lucruri de valoare si bani", a marturisit Vasile Trifan, in declaratia data anchetatorilor, pastrata in arhive.

"L-am lovit foarte puternic in fata cu pumnul incat l-am proiectat la o distanta de trei metri si a cazut pe coridor peste cateva lemne care se aflau acolo.

"A iesit un individ cu o roata de automobil in mana. Mi-a spus ca este un nepot de-al domnului Rusu si are ceva de lucru la masina, iar familia Rusu este la spital", afirma femeia, ulterior, in declaratia data anchetatorilor.

Laptareasa a lasat sticla cu lapte in pragul usii si a plecat, iar Trifan s-a intors in camera in care se aflau victimele si le-a torturat pentru ca acestea sa ii spuna unde tin valorile. Din mobilier, Trifan a luat bijuterii, un breloc din aur de 10.000 de lei si suma de 1... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro