Sporturi extreme si turism istoric
La vest de Rimetea se intind culmile impadurite ale Muntilor Trascaului, o ramura secundara a Muntilor Apuseni, iar la sud de sat Cheile Valisoarei, strabatute de un drum asfaltat care duce spre manoasa Vale a Muresului, dominate de vechea cetate a Aiu-dului si spre faimoasa podgorie a Ciumbrudului, unde era produs vinul preferat al lui Mihai Viteazu. Satenii de pe Valea Ariesului asezau niste scanduri inclinate la 30 de grade, le acopereau cu cergi de lana, apoi puneau pe ele straturi de pietris, peste care turnau apa. Casele au acelasi stil arhitectural si sunt la fel de frumoase, insa cele "de din jos" sunt mai mici decat cele "de din sus".
Cele cateva zeci de pensiuni din sat sunt pline ochi, insa turistii care vor sa viziteze locul se pot caza in aceasta perioada in satele din jur, precum Coltesti sau Buru. Practic, se ascunde dupa Piatra Secuiului, un munte arid care domina prin masivitatea sa singulara zone de la est de Rimetea. Stancile sale golase ascund soarele pentru un sfert de ora, apoi soarele se ridica din nou pentru a scalda satul in razele sale.
La vest de Rimetea se intind culmile impadurite ale Muntilor Trascaului, o ramura secundara a Muntilor Apuseni, iar la sud de sat Cheile Valisoarei, strabatute de un drum asfaltat care duce spre manoasa Vale a Muresului, dominate de vechea cetate a Aiu-dului si spre faimoasa podgorie a Ciumbrudului, unde era produs vinul preferat al lui Mihai Viteazu. La nord de Rimetea se afla Valea Ariesului, bogata in nisip amestecat cu aur, de unde dacii lui Decebal extrageau metalul pretios dupa o metoda care inca era utilizata de pacurarii din zona acum un secol. In zilele de vara, ei ii puneau saricile mitoase in apa involburata, iar mici firisoare de aur se prindeau in firele de lana. Satenii de pe Valea Ariesului asezau niste scanduri inclinate la 30 de grade, le acopereau cu cergi de lana, apoi puneau pe ele straturi de pietris, peste care turnau apa.
Forje de fier
Insa bogatia satului Rimetea nu a fost data de aur, ci de fier. Muntii Trascaului sunt bogati in minereu de fier, iar pozitia strategica a asezarii i-a determinat pe voievozii Transilvaniei si pe regii Ungariei sa aseze, la inceputul Evului Mediu, un trib de secui in Rimetea. Spre deosebire de consangenii lor, secuii din Rimetea nu au mai plecat spre Carpatii Orientali, ci au ramas in Muntii Apuseni.
In Rimetea, alaturi de secui s-au asezat si mineri de origine germana, precum si romani. Acest amestec de populatii a pastrat limba maghiara pentru a se bucura de privilegiile si de autonomia secuilor. De-a lungul sutelor de ani, oamenii au construit forje de f... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro