Sportul, distractia de milioane de euro a primarilor | OPINIE

Salariile sunt de ordinul catorva mii de euro pe luna si recompenseaza caznele acestor jucatori, aflati la apus de cariera, in fata unor tribune goale, de a salva echipele sustinute de primarii de la retrogradare. Le ofera primarilor posibilitatea sa cheltuiasca de la bugetul local milioane de euro, fara sa le ceara planuri de investitii, fara sa urmareasca daca de investitiile in sport beneficiaza, in mod direct, locuitorii care platesc taxe si impozite, fara teama ca procurorii i-ar putea intreba de ce aleg sa plateasca salarii, si nu sa construiasca terenuri de joaca pentru copii.

acum 81 luni (1 Jun 2017)

Cel mai adesea, cand un primar sau un sef de Consiliu Judetean spune ca baga bani in sport inseamna ca aloca bani de la bugetul de stat pentru echipa locala de fotbal.

De ce credeti ca fotbalisti care au jucat in nationala Romaniei, precum Banel Nicolita sau Florin Cernat - ca sa dau doar doua exemple -, se bat pentru a salva de la retrogradare echipe precum ASA Targu Mures sau Voluntari. Pentru ca banii de salarii vin de la primariile care finanteaza echipele, adica de la contribuabili. Salariile sunt de ordinul catorva mii de euro pe luna si recompenseaza caznele acestor jucatori, aflati la apus de cariera, in fata unor tribune goale, de a salva echipele sustinute de primarii de la retrogradare. Pe atunci, pe banii cetatenilor din Ploiesti, Petrolul isi permitea sa tina, pe salarii si de zeci de mii de euro pe luna, fotbalisti precum internationalul Gicu Grozav, dar si o pleiada de straini precum Hamza sau Geraldo Alves. Poti intelege indignarea lui Prunea dupa ce ani de zile fostul primar Gheorghe Nechita a alimentat conturile clubului cu milioane de euro anual. Portarul a prins vremurile de dinainte de ’89, cand partidul, respectiv Militia si, in realitate, intregul popor, ii achita salariul de fotbalist la Dinamo. Dar, Prunea a jucat si afara, la Skoda Xanti, timp de un an, suficient pentru a pricepe ca in Occident nu exista cluburi profesioniste care sa astepte ca cetatenii sa le plateasca salariile.

Jumatate din echipele din Liga I sunt finantate de la bugetul de stat, desi nu exista nicio ratiune pentru ca primarii sa directioneze bani catre un fotbal mediocru, care nu performeaza in Europa si de care nu sunt interesati nici localnicii.

In uriasa sa marinimie, a decis sa le ofere - printr-o ordonanta de urgenta care modifica Legea Educatiei Fizice si Sportului - edililor posibilitatea de a investi 5% din bugetul primariei in sport.

Premierul pozeaza in om picat din Luna creditandu-i pe primari cu buna-credinta ca m... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro