Spitalul in care bolnavii cu probleme psihice au ajuns la mana localnicilor si supravietuiesc din donatii

Spitalul in care bolnavii cu probleme psihice au ajuns la mana localnicilor si supravietuiesc din donatii

Sanatoriul de boli psihice de la Podriga, din judetul Botosani, gazduieste 73 de bolnavi psihic cronici, majoritatea cazuri sociale, fara familie si fara venituri. Am constatat la nivelul sanatoriului ca, prin prelevarea probelor din aceleasi puncte critice stabilite, apa din fantani este conforma bactereologic, dar nu este conforma din punct de vedere al chimiei sanitare si anume parametrul de nitrati la nivelul celor trei pavilioane cu pacienti este depasit cu cinci ori fata de valoare maxima admisa de lege.

acum 38 luni (22 Jun 2016)

Sanatoriul de boli psihice de la Podriga, din judetul Botosani, gazduieste 73 de bolnavi psihic cronici, majoritatea cazuri sociale, fara familie si fara venituri. Acesti oameni ai nimanui, cu grave probleme de sanatate, nu pot fi relocati catre alte unitati sanitare din judet, mai ales din cauza afectiunilor de care sufera, dar si a conditiei sociale cu care se confrunta.

Unitatea a ramas fara autorizatie de functionare in luna mai, fiindca Directia de Sanatate Publica a considerat ca apa folosita pentru aprovizionarea pacientilor nu este potabila. Mai precis, fantanile din curtea sanatoriului ar avea o cantitate prea mare de nitrati, iar apa din reteaua publica ar fi prea tulbure, adica are turbiditate mare. Am constatat la nivelul sanatoriului ca, prin prelevarea probelor din aceleasi puncte critice stabilite, apa din fantani este conforma bactereologic, dar nu este conforma din punct de vedere al chimiei sanitare si anume parametrul de nitrati la nivelul celor trei pavilioane cu pacienti este depasit cu cinci ori fata de valoare maxima admisa de lege. In aceste conditii, sanatoriul a ramas fara finantare din partea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, care nu ofera fonduri unitatilor neautorizate.

Fara finanatare, practic cei 73 de bolnavi psihic de la Podriga nu au ce manca si nu pot primi tratament. Totusi, lucrurile nu s-au schimbat, in ciuda numeroaselor intalniri intre reprezentantii Sanatoriului si ai DSP pe de o parte, iar de cealalta parte ai Guvernului si ai Ministerului Sanatatii. Responsabilitatea furnizarii de apa conforma si de oferire a autorizatiei de functionare este pasata de la o institutie la alta, in timp ce pacientii si angajatii sanatoriului sufera.

Deputatul Tamara Ciofu, medic de profesie, prezenta la intalniri, spune ca directorul DSP, Silvana Tudorache, refuza orice solutie propusa de reprezentantii ministerului. De cealalta parte, sefa DSP spune ca masur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro